Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Барак Обама: «темна політична конячка» Америки

На початку червня завершилася перша фаза президентської кампанії-2008 – праймериз. На черзі – конвенти (з’їзди) двох провідних партій Америки – демократів і республіканців.

А потім самі – їх «величність» – президентські вибори-2008, які відбудуться 4 листопада. На них же електорат і колегія виборців вибере главу найсильнішої у світі держави. Говорять, що великі шанси на «в’їзд» до Білого дому має «політичний маргінал», темна конячка виборів – демократ, сенатор від Іллінойса Обама, який все ж таки зумів дотиснути на перших виборах свого суперника Хілларі Клінтон. Але наразі вона не здалася і може сподіватися на диво на Конвенті. Були такі випадки на партійних з’їздах двох партій Америки.

Нагадаємо: «партія ослів» часто висувала в президенти маловідомих політиків на просторах Америки, але вони перемагали потім на виборах: губернатор Арканзасу – бабій Білл Клінтон (роки президенства 1993 – 2001 рр.), сенатор від Массачусетс, «політичний новатор» і любитель «полунички» прямо в Білому домі Джон Кеннеді (1961 – 1963 рр.), “слабкодухий” Джіммі Картер (1977 – 1981 рр.) і ліберал Вудро Вільсон (1913 – 1921), а також інші відомі лідери демократів – Франклін Рузвельт і Гаррі Трумен. Їхню роботу в Овальному кабінеті американці визнали загалом успішною.

Передвиборний з’їзд демократів відбудеться 25 – 28 серпня у Денвері (штат Колорадо). Республіканці проведуть свій з’їзд 1 – 4 вересня в Сент-Полі (штат Міннесота). Для висунення єдиним кандидатом на загальному з’їзді демократів необхідно отримати 2025 голосів делегатів. На загальному з’їзді республіканців – 1191 голос.

Переміг би зараз Барак Обама…

Якби вибори президента США відбулися в червні 2008 року, то за Клінтон віддали б голоси 46% виборців, тоді як Маккейн задовольнявся б 41%. Переваги Обами проти «ветерана В’єтнаму» ще більші: 47% проти 40%. У момент проведення праймериз Барак Обама звернувся за підтримкою до представників LGBT-руху, що об’єднує лесбіянок, гомо-, бі- і транссексуалів. До нього ніхто з претендентів в президенти цього не дозволяв робити.

Американцям не по дорозі з Дж. Бушем молодшим

У червні 2008 р. телекомпанія Сі-Ен-Ен оприлюднила результати свого опитування, який, серед іншого, показав: 71% американців незадоволені тим, як Буш виконує свої обов’язки. Такого високого негативного рейтингу не було в жодного президента в історії опитувань. Колист схожий „рекорд” належав демократові Гаррі Трумену, яким у 1952 році, перед його відходом з політичної арени Америки, були незадоволені 67% опитаних. У серпні 1974 року, перед тим, як Річард Ніксон подав у відставку, його негативний рейтинг сягав 66%. Позитивну оцінку Бушу дали лише 28% опитаних. Особливо незадоволені президентом демократи і незалежні виборці. Серед перших лише 6% оцінюють його позитивно. Тому зрозуміло, якби Буш молодший мав намір балотуватися втретє на пост глави держави, то навряд йому вдалося б завоювати Білий Дім ще раз: радше, його виштовхнули б з президентської гонки-2008 інші кандидати від «партії слонів».

Поява нового господаря Овального кабінету Білого дому – це неминучий результат «президентської битви» –2008. В Америці Обаму охрестили «другим Кеннеді» – за «політичну молодість і наполегливість, а також за спрагу до змін. Зрозуміло, за новим «революціонером» пильно слідкуватимуть ті, хто не любить різких коливань у «країні сотні тисяч мільйонерів і десятка мільярдерів». Уперше в історії США на вищий пост претендує чорношкірий політик. Він витиснув з гонки такого неординарного політика країни, як Хілларі Клінтон. А все так починалося чудово для мадам Клінтон: перемоги в перших турах праймериз, всесильна підтримка «білого електорату», а потім – обвал для сенатора з Нью-Йорка. Обама, який стартував у президентській гонці–2008, не зовсім впевнено виграв спершу вибори в «супервівторок», коли праймериз одночасно відбувалися в 22 штатах Америки (перемога чорношкірого кандидата прозвучав для Х. Клінтон як похоронний дзвін). Після такої перемоги Обама почав упевнено набирати потрібні голоси для президентської номінації-2008. До речі, Клінтон дуже сподівалася на так званих суперделегатів – 796 осіб, які обираються поза рамками праймериз, але їхні голоси часто є вирішальними на Конвенті. В історії цієї партії питання про претендента на пост президента від «партії ослів» вирішувалося келійно – у вузькому колі відомих політиків. Але до кінця праймериз –2008 стало зрозуміло, що думки політиків розділилися майже порівну – між двома кандидатами, і надія Клінтон на «суперделегатів», багатих, як і родина Клінтон, випарувалася. Навіть сім’я Кеннеді підтримала Обаму, не кажучи вже про Картера та інших провідних політиків країни. До речі, Бжезинські, відомий американський політолог, також зробив ставку на Обаму, і, напевно, цей «монстр» у зовнішній політиці» консультуватиме недосвідченого президента з міжнародних проблем. Через явну перевагу Обами, Клінтон вирішила вийти з гонки у середині червня 2008 р.. Вона закликала прихильників зробити все можливе, щоб обрати наступним президентом демократа Барака Обаму, і оголосила про готовність надати йому повну підтримку. Цікаво, що Обама виявився «галантним чоловіком» – пообіцяв закрити передвиборні рахунки з кількома нулями пані Клінтон, яких накопичилося на кілька мільйонів доларів.

Перемога Обами – це перемога американської демократії і нації

Перемога Барака Обами на первинних виборах і висунення його єдиним кандидатом у президенти США від Демократичної партії є «неймовірним» досягненням для США, заявила держсекретар Кондоліза Райз. Вона зазначила, що США є «особливою країною», яка подолала багато проблем «на шляху до добра». На її думку, висунення чорношкірого кандидата на пост глави Білого дому є безумовним доказом того американського девізу «ми – єдина нація».

За повідомленням американського агентства Associated Press, сенатор від Нью-Йорка Хілларі Клінтон готова балотуватися як віце-президент США на майбутніх виборах глави держави, хоча нинішньої весни відкидала цю ідею. Про це повідомило джерело в передвиборному штабі колишньої першої леді країни.

За словами Обами, його радники розглядають кандидатуру Клінтон. Кандидат від демократів у президенти наголосив, що будь-хто на його місці задумався б про те, щоб об’єднати зусилля з колишньою суперницею, оскільки вона пройшла разом з ним увесь шлях до висунення, і її погляди з багатьох питань збігаються з його. Але все вирішуватиме Конвент партії в Денвері. Однопартійці можуть нав’язати Обамі, можливо, помірнішого політика, здатного стримувати кроки чорношкірого президента на шляху ухвалення якихось радикальних змін у США. Пригадаємо: Джон Кеннеді не хотів мати своїм напарником представника Півдня Ліндона Джонсона, але майбутньому президентові довелося згодитися з пропозицією з’їзду. І чим все це завершилося для Кеннеді – всі пам’ятають і знають.

Більшість прихильників Клінтона вважають, що Обама повинен обрати її як кандидата у віце-президенти. Колишній президент США Дж. Картер переконаний, що це буде серйозною помилкою, яка може перешкодити демократам перемогти кандидата від республіканців Джона Маккейна на виборах у листопаді 2008 р.

Клінтон була в принципі приречена на поразку на праймериз, оскільки навіть видні демократи Америки вирішили її не підтримувати. Наприклад, Керолайн Кеннеді, дочка Джона Кеннеді, підтримала кандидатуру Обами ще в січні 2008 р., і з того часу брала активну участь у його передвиборній кампанії, а також допомагала у зборі засобів до передвиборного фонду кандидата. Разом з Кеннеді підбором напарника для Обами займуться колишній заступник глави Департаменту юстиції Ерік Холдер і Джім Джонсон, котрий раніше допомагав кандидатам від демократів у тому ж питанні.

Обама випереджає Клінтон на 233 голоси делегатів з’їзду

За даними виборчого штабу Обами він заручився підтримкою 2 159 голосів делегатів з’їзду – з необхідних 2 025. Підтримку Клінтон зараз, за даними штабу Обами, забезпечують 1 926 делегатів. До речі, нинішній Президент США Дж. Буш вже привітав чорношкірого сенатора з перемогою на проміжних президентських виборах. На початку червня 2008 р. в конфіденційній бесіді з групою законодавців-демократів Клінтон заявила, що вона «відкрита», аби розглянути можливість стати кандидатом у віце-президенти США у зв’язці з Обамою, якщо це буде потрібно для забезпечення перемоги демократів на виборах.

Нагадаємо, що президентська гонка починається з голосування в Нью-Гемпширі, і перемога в цьому штаті завжди вважалася показовою. Перемога тут колись допомогла Дуайту Ейзенхауеру, Рональду Рейгану, Джіммі Картеру. А ось Ліндон Джонсон, що показав слабкий результат у Нью-Гемпширі у 1968 році, відмовився від висунення своєї кандидатури на новий термін. Як правило, в Нью-Гемпширі реєструється висока явка на праймериз. Протягом півстоліття, до 1992 року, один з кандидатів, що добився партійної номінації в Нью-Гемпширі, незмінно перемагав на президентських виборах. Вперше унікальне політичне чуття зрадило виборцям штату в 1992 році, коли Білл Клінтон, що переміг на президентських виборах-92, поступився тут на праймериз Полу Тсонгасу. У 2000 році жителі штату надали перевагу республіканцю Джону Маккейну над Джорджем Бушем молодшим, але останній потім виграв президентські перегони-2000.

Експерти дивляться на перспективу формування коаліції Барак Обама – Хілларі Клінтон» по-різному: дехто бачить у цьому заставу перемоги в листопаді 2008 р., хтось – великий ризик для демократичної партії, а ще хтось у принципі не може висловитися після цього мотиву однозначно. За словами Хілларі Клінтон, вона, незалежно від того, чи буде балотуватися у віце-президенти, стане допомагати своєму недавньому суперникові об’єднувати різні групи виборців Демпартії, які виступають за Обаму. Це молодь та афроамериканці – з одного боку, і освічені білі чоловіки та жінки, які підтримували Клінтон – з іншого. На думку деяких політичних аналітиків, Клінтон – найкращий напарник для Обами у тандемі, але час покаже і розсудить.

За свідченням заступника директора Російського інституту США і Канади Віктора Кременюка, «Оскільки один з претендентів – негр, а друга – жінка, – їхнє об’єднання може дати шанси демократам на перемогу. Бо обидві кандидатури – ризик. Чорношкірі ще не були президентами США, і важко сказати, чи будуть взагалі, хоча шанс у чорношкірого Обами є. Жінки також не були президентами США, і тут є питання. А вдвох, можливо, вони і «продавлять» американського виборця, для демократів – це варіант, який обіцяє перемогу». Російський вчений упевнений: якщо демократам не вдасться домовитися про створення тандему «Обама – президент, Клінтон – віце-президент», і якщо кандидати не наберуть переконливої більшості голосів, то з’їзд у Денвері може висунути третю кандидатуру, якою стане колишній віце-президент США, Лауреат Нобелівської премії миру Альберт Гір.

Опитування в Америці після прймериз-2008 показав, що багато виборців-демократів розчарував результат битви між Обамою та Клінтон. Кожен восьмий демократ, зокрема кожен п’ятий прихильник Клінтон, заявив, що у листопаді підтримає Маккейна. Це вкотре говорить про те, що Обамі варто серйозно замислитися над тим, чи йти на вибори в парі з сенатором з Нью-Йорка. Але, з другого боку, половина прихильників Обами проти віце-президента Хілларі Клінтон.

У будь-якому випадку тепер Демократична партія кидає всі ресурси на перемогу Барака Обами. Згідно з результатами останнього соціологічного опитування телекомпанії CBS, 46-річний сенатор популярніший за 71-річного “ветерана в”єтнамської війни” Джона Маккейна. За Обаму влітку 2008 р. були готові проголосувати 48% американців, а за Маккейна – всього 42%. Тим часом виборці вважають, що Маккейн порівняно з Обамою більше підходить на роль верховного головнокомандувача (можливо, за віком).

Якщо ж президентом все-таки стане сенатор з Іллінойса, то, як вважають американці, він більше і старанніше піклуватиметься простими людьми. Приблизно 33% електорату також вказали, що вік Маккейна (у серпні 2008 р. йому виповниться 72 роки) може стати перешкодою для роботи на такому високому посту. Зазначимо, що для України краще, аби Маккейн переміг на виборах, оскільки «ветеран в’єтнамської війни» цілком підтримує Київ і Тбілісі на шляху їхньої інтеграції в НАТО і ЄС.

Додамо, що сила Обами – в його відмові грати за традиційними правилами політичного істеблішменту. «Хлопчик з коледжу», інтелігент з юридичною освітою, котрий носився одноповерховою Америкою з однією валізою у руці – словом, випромінював священне для Америки поняття – горезвісну «американську мрію».

В американській пресі вже утвердилося таке поняття, як «обамоманія». Молодий сенатор і справді викликав екстаз: голлівудські зірки агітували за нього на мітингах, бізнесмени вкладали в його кампанію мільйони, твердо вірячи, що він приносить успіх, а раніше байдужа до політики молодь потяглася до кабінок, щоб віддати свій голос на користь «свого» Обами.

(Закінчення буде)

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com