Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ОБІЦЯНКИ ЦЯЦЯНКИ

Позиція виконавчого органу Євросоюзу – Європейської Комісії, а також настрої групи країн-членів ЄС свідчать, що Україна може отримати угоду про асоціацію з ЄС, але з «вихолощеною суттю» стосовно чіткої перспективи членства, пише агентство, посилаючись на двох анонімних представників європейських кіл у Брюсселі. Так само до нової посиленої угоди між Україною і Євросоюзом не ввійде пункт про безвізовий режим.

У вівторок у Брюсселі відбудеться засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ, на якому розглядатимуть і перебіг переговорів за новою посиленою угодою Україна – ЄС.

Неназваний представник Єврокомісії повідомив, що частиною дискусії буде назва нової угоди і визначення, що розуміти під цією назвою. За його словами, якщо документ і вирішать назвати угодою про асоціацію, у будь-якому разі в нього необхідно буде внести положення, що це не означає негайної перспективи входження України до ЄС і це не матиме за наслідок статус кандидата для неї.
Планується, що до саміту Україна – ЄС, який відбудеться 9 вересня у Франції, Євросоюз вийде з пропозицією про назву нового документа і про те, що саме варто мати на увазі під цією назвою. Київ наполягає, щоб у преамбулі угоди було чітко зафіксовано перспективу членства України в ЄС, а сама угода була б угодою про асоціацію.

Перспективи членства ЄС зараз не може дати Україні, зазначив співрозмовник агентства. За його словами, в Євросоюзі мають намір запевнити, що статусу кандидата на вступ Україна не отримає, і якщо це буде чітко зафіксовано в угоді, то не буде проблем і з формулюванням її назви, хоч і про асоціацію.

Він також уточнив, що під час Ради ЄС у вівторок відбудеться тільки перша формальна дискусія з цього питання серед 27 міністрів закордонних справ країн - членів ЄС, і жодних рішень ухвалювати не планують.

Інший дипломат високого рангу, розповідаючи про позицію Євросоюзу щодо надання Києву перспективи членства в ЄС, зазначив, що є низка країн, розташованих географічно поряд із Україною, які вважають, що Україна може бути членом ЄС. На думку цих країн, це має бути визнано укладенням договору про асоціацію і визнанням перспективи членства в його преамбулі. Але, наголосив цей дипломат, є й інші країни ЄС, які усвідомлюють, що мандат на переговори з Україною видано в рамках Європейської політики сусідства, що сама по собі не передбачає перспективи членства. Ці країни також вважають, що ЄС має бути обережним стосовно визнання за Києвом права на членство і стосовно розширення Євросоюзу взагалі. За його словами, для цих країн, які вважають, що зараз Україна перебуває у рамках Європейської політики сусідства, є надмірним будь-що, що може призвести до формального визнання можливості для України стати членом ЄС. Дипломат вважає, що на саміті Євросоюз зможе прийти до домовленостей за параметрами майбутньої угоди з Україною.
Співрозмовник агентства підтвердив: Франція, яка нині головує в ЄС, підтримує укладення угоди про асоціацію, а значна група країн Євросоюзу виступає проти.

Крім того, обидва представники ЄС висловилися критично стосовно внутрішньополітичної ситуації в Україні. «На жаль, політична нестабільність триває. Ми хотіли б бачити велику політичну стабільність, яка потрібна для здійснення важливих реформ. Для цього необхідна єдність усіх політичних лідерів», – заявив представник Єврокомісії.

Про безвізовий режим немає й мови, хоч би про лібералізацію домовитися

Євросоюз також не вирішив, чи взагалі відкривати з Україною діалог про можливий безвізовий режим, а якщо і відкривати, то коли, сказали агентству Інтерфакс-Україна в Брюсселі.

Ця тема теж уперше формально обговорюватиметься у вівторок на засіданні Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ. Але питання про безвізовий режим у будь-якому разі не буде частиною нового договору між Україною й ЄС, наголосив чиновник Євросоюзу.
За його словами, Єврокомісія веде переговори на підставі мандата, затвердженого ЄС, а в ньому немає пункту про переговори про безвізовий режим. Європейський дипломат додав, що у вівторок міністри лише вирішуватимуть, відкривати чи ні діалог про лібералізацію візового режиму.

І навіть це питання, про лібералізацію, можуть залишити на пізніший термін, а не на наступний саміт ЄС, сказав він.

За матеріалами «Радіо Свобода»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com