Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чому в МАУП?

(путівник для тих, хто обирає Майбутнє, та для їхніх батьків. І не тільки...)

Цей розділ нашого Путівника адресується, насамперед тим, хто, на жаль, зазнав гіркого розчарування під час спроби вступу до державних ВНЗ. Попри найшляхетніші і, поза сумнівом, абсолютно чесні наміри нинішнього керівництва Міністерства освіти, у багатьох, насамперед т. зв. елітних ВНЗ корупцію подолати не вдалося. Вона лише “змінила масть”, пристосувавшись до ситуації.

Цього і слід було чекати. Адже у корумпованій державі, де діє принцип Оруелівської “Скотобази”: “...вся скотина рівна, але серед рівних є найрівніші”, державні ВНЗ не можна зробити абсолютно автономним, чистим і незаплямованим острівцем справедливості і демократії. Будемо сподіватися, що під час розробки нових правил прийому до ВНЗ міністр освіти і науки, як і обіцяв, врахує весь досвід останніх місяців. Якщо, звичайно, йому дадуть допрацювати до наступного навчального року.

Але досвід людства свідчить, що немає тільки негативного чи стовідсотково позитивного досвіду. Ще древні казали, що вчаться на помилках, а не на перемогах. У нашому випадку — хіба важко було передбачити, що ректори деяких державних ВНЗ та їхні корумповані команди швидше вдавляться, ніж відмовляться від можливості й надалі безкарно обдирати наївних абітурієнтів та їхніх батьків і спонсорів. Риба псується з голови. Тож замисліться — для чого ще, приміром, у Київському Національному Університеті терміново відкривається майже стовідсотково комерційний факультет туризму — дисципліни, котра, м’яко кажучи, за межами класично університетської науки. Не згадуємо вже про підготовку митців, лікарів, соціологів, психологів та ін. у технічних ВНЗ. Схоже на анекдот, але ці жартики надто дорого (у прямому розумінні) обходяться студентам та їхнім родинам.

За радянських часів невдача при вступі до ВНЗ часто-густо була катастрофою для тих, кому не пощастило. Нинішні демократичні закони про вищу освіту пропонують альтернативу. Якщо вам не пощастило при вступі до “елітного” державного ВНЗ, то це не означає, що вам слід чекати рік, аби знову наразитися на аналогічну невдачу за тією ж адресою. На нашу думку, варто скористатися тією обставиною, що Міжрегіональна Академія управління персоналом як недержавний навчальний заклад надає своїм абітурієнтам більше часу і можливостей для вступу.

На що слід звернути увагу? МАУП насамперед управлінський ВНЗ. Тут готують не просто юристів, економістів, міжнародників чи фахівців із вирішення соціальних проблем. Крім високого рівня підготовки у кожній конкретній спеціальності, Академія навчає своїх студентів КЕРУВАТИ людьми. Оті модні нині слова “менеджмент”, “менеджер” потіснили звичні терміни “управління”, “управлінець”.

Людина не стає керівником тільки з наказу про її призначення на ту чи іншу посаду. Управління — це наука. Складна, глибока і надзвичайно цікава.

Соціологи і психологи зафіксували, що нинішнє покоління молодих людей є набагато амбітнішим, аніж покоління їхніх батьків та дідів. Але амбіції можна реалізувати лише тоді, коли маєш ґрунтовну, бажано вищу освіту в обраній тобою галузі діяльності.

Амбітність обов’язково пов’язана з прагненням до кар’єрного зростання. А зробити кар’єру неможливо, не вміючи керувати людьми. Саме керувати, а не віддавати часто-густо безглузді, необґрунтовані накази. Розумні японці ще 30 років тому зробили менеджмент обов’язковим складником навчальної програми кожного ВНЗ.

Отже, пропонуємо якомога швидше подолати в собі гіркоту першої поразки і завітати до приймальної комісії МАУП, котра продовжує свою роботу. Повірте, мине не так уже й багато часу — і чимало з вас відверто визнають: як добре, що я спіткнувся на вступі до КНУ, КПІ чи КМА, я не знайшов би свого покликання, якби не МАУП.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com