Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Розгул стихії

Перефразовуючи булгаковського героя професора Преображенського, можна стверджувати, що наслідки розгулу неконтрольованої стихії природи напряму пов’язані з рівнем розгулу стихії влади у головах українських політиків.

Ми не поділяємо думки тов. Симоненка про те, що найкращим засобом боротьби зі зливами, ураганами, повенями, зсувами ґрунту, масштабними пожежами, вимерзанням озимих є негайна відставка міністра з надзвичайних ситуацій, а ще краще — Прем’єр-міністра. Від таких закидонів, даруйте, тхне вже навіть не марксизмом-ленінізмом, а найтупішим язичництвом. Але!..

Здавалося б, природна стихія, котра не розрізняє прихильників влади, опозиції і тих, що «проти всіх», має об’єднати для спільних дій лівих, правих, центристів і тих, що крутяться в політикумі, мов органіка в ополонці. Це аксіома! А що ми в Україні маємо?

З одного боку, наче все, як у людей. Практично всі нардепи перервали відпустки і з’їхалися на позачергову сесію парламенту. До речі, не з’явилися на своїх робочих місцях кілька індивідуїв, що найголосніше розпинаються з телеекранів: ми, мовляв, за народ! Але це інша тема.

Головне — зібралися, обговорили, проголосували. Майже одноголосно. Дехто навіть, можна сказати, від власного гаманця дещицю відірвав, підтримавши підвищення акцизу на тютюн як спосіб терміново зібрати гроші, потрібні для ліквідації наслідків природних катаклізмів. Можуть же, якщо захочуть! Точніше — коли притисне.

Та повертаючись до магістральної думки цього коментаря, зазначимо, що події останніх днів підтвердили парадоксальну особливість нинішньої української влади. Вона, влада в особі Президента і його секретутів, ні за яких умов не бажає бодай у чомусь підтримати ту ж саму владу — тільки в особі Прем’єр-міністра та її кабінету.

Антипатія Президента до свого Прем’єра вийшла за межі суто політичні і дедалі частіше нагадує певні розділи підручника з психіатрії.

Скажіть, будь ласка, люди добрі: навіщо цей написаний нашвидкуруч мало не на пляжному лежаку президентський законопроект нагальних змін до бюджету? Чим таким принциповим він відрізнявся від професійно розробленого урядового проекту? Пояснюємо. Тим, що Президент (чи той, хто йому написав цю цидулку) бореться з повенями лекційно-семінарським способом: у перервах між сонячними ваннами на закритому кримському пляжі і лікувальними процедурами там таки. Що ж до уряду, то принаймні половина членів кабінету НЕ ВИЛАЗИТЬ із зони лиха. І те, що Уряд пропонує, базується на реаліях катастрофи, а не на брудних технологіях кулуарних паскудств.

Що, власне, сталося? Президентський законопроект має одну, але суттєву відмінність від прем’єрського. Він передбачає контроль за розподілом усіх засобів і коштів МІСЦЕВОЮ владою. А що це означає? Абсолютну безконтрольність у розкраданні. Ось вам перший приклад: рівень води в річках потерпілих регіонів йде на спад, зате кількість затоплених сіл і будинків у звітах МІСЦЕВОЇ влади стрімко зростає. Відповідно, зростають і апетити на відшкодування. Здається, простіше розсипати гроші з вертольотів.

Якщо немає єдиного контролю, то навіщо було Президентові запроваджувати надзвичайний стан? В аналогічній ситуації в США під час повені в Нью-Орлеані президент відсторонив від влади місцеву адміністрацію, перебрав увесь контроль на себе і наказав поліції та національній гвардії стріляти в мародерів. В Україні ж Президент маніжиться на пляжі, місцева адміністрація справляється лише з укладанням фальшивих реєстрів, а міністр внутрішніх справ заспокоює мародерів: крадіть, хлопці, крадіть, ніхто ні в кого не стрілятиме!

Всі ми люди. І Президент — теж. Він може піддаватися чужому впливу на предмет того, що начебто двох перших леді в державі не повинно бути. Тоді у нього на вибір є два варіанти: або зробити, щоб з двох перших леді залишилася одна, або… повчитися у консервативних британців, які змирилися з тандемом Єлизавети — Тетчер. І не пошкодували.

В.Н.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com