Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чому в МАУП?

(Путівник для тих, хто обирає Майбутнє, і для їхніх батьків. І не тільки...)

Перші результати цьогорічної вступної кампанії саме до державних ВНЗ підтвердили наші песимістичні прогнози, зроблені кілька місяців тому в перших розділах Путівника. Благородні наміри нового міністра освіти і його команди дати бій ганебній корупції в державних університетах і академіях бажаних результатів не принесли.

Так, корупція у її нахабних формах з майже офіційними рейтингами хабарів якщо не зникла, то бодай зачаїлася. Натомість морально деградовані ректори успішно освоюють нові варіанти позазаконного збагачення. Цього не було б, якби за спинами хабарників з професорськими, а то й академічними титулами не бовваніли фігури ну дуже високих достойників з печерських пагорбів. Приклад: найзатятіше, хоча й необґрунтовано, критикує цьогорічні правила вступу до ВНЗ колишній керівник Києво-Могилянської Академії, нині — офіційний консультант першої особи в державі з питань освіти.

Результат: кількість бюджетників цього року становить 30% замість обіцяних 50%. Однак суть не в цифрі, а в її наповненості. Практично всі цьогорічні бюджетники — це так звані пільговики. Якщо наша нещасна держава має таку неймовірну кількість упосліджених дітей, що потребують державної допомоги, то треба щось робити із самою державою. А якщо (і це ближче до істини) категорія «пільговиків» дає прикриття діяльності все тих же освітянських хабарників, то пора запроваджувати надзвичайний стан не лише у потерпілих від повені регіонах, а й у конкретних державних ВНЗ.

Традиційне запитання: де серце відпочине? У МАУП! Достатньо навіть просто зазирнути сюди на кільканадцять хвилин і пройтися між навчальними корпусами, посидіти в затишних альтанках академічного парку, поспостерігати за схвильованими, але щасливими вчорашніми абітурієнтами, а нині вже першокурсниками, аби пригадати стару істину: вищий навчальний заклад за природою своєю має бути центром освіти, культури і духовності, а не товариством з дуже обмеженою відповідальністю з викачування грошей з наївних студентів, їхніх батьків та спонсорів.

Серпень для МАУП — то час новобудов і реконструкцій. У прямому розумінні слова. Щороку до 1 вересня на затишній території Академії з’являються нові або грунтовно перебудовуються вже існуючі навчальні корпуси. Збагачується новими надходженнями бібліотечно-освітній центр, ще і ще раз коригуються до вимог сьогодення навчальні програми і курси. Власне, все, як має бути, але, на жаль, буває не в кожному навчальному закладі.

Ми вже писали, що статус недержавного ВНЗ дає змогу Академії оперативніше і гнучкіше реагувати на швидкоплинність освітянського життя. Зокрема, в МАУП, на відміну від державних ВНЗ, немає жорстких і часто нереальних термінів подачі документів, проходження вступних співбесід тощо. Але це аж ніяк не впливає на головне: щорічний студентський контингент комплектується без поспіху, зайвих емоцій і конфліктів. Це в державному ВНЗ кожна вступна кампанія — щось середнє між пожежею в божевільні і катастрофою корабля, пасажири якого не вміють плавати. У МАУП такого не буває. Прийдіть — і ви в цьому переконаєтеся.

До уваги батьків, чиї діти ще, образно кажучи, не доросли до статусу абітурієнтів! Окрім уже звичних технікумів у системі Академії, цього року з’явився новий структурний заклад: дипломатичний ліцей. Він розташований в одному з найзатишніших куточків території МАУП, навряд чи ще якийсь аналогічний заклад у Києві — державний чи приватний — може похвалитися такими умовами… ні, навіть не навчання, а повсякденного буття ліцеїстів.

Словом, двері МАУП, як завжди, гостинно відчинені для амбітних, допитливих, талановитих юнаків і дівчат та їхніх мудрих батьків і спонсорів.

Заходьте!

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com