Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Скільки коштує людське життя?

Першими запитують страховики

Як не дивно, але відповідь на це почали шукати фахівці страхового ринку, хоча на сьогодні, згідно закону про обов’язкове страхування цивільно-правої відповідальності водіїв — ліміт страхового відшкодування за шкоду заподіяну здоров“ю чи життю одній особі внаслідок ДТП — один з найнижчих в Європі (51 тис. грн.) Тоді як у Польщі, що почала впроваджувати євростандарти в страхуванні, потерпілі можуть розраховувати на 1,5 млн. євро, а з 2012 року максимальні ліміти страхової відповідальності з цього виду автострахуванняв цій країні будуть до 5 мільйонів євро.

Наші страховики, хоч і не збираються підвищувати суми таких виплат, стали першими, хто хоче порушити «совкову» філософію, що людське життя у нас безцінне і настільки, аж нічого не варте. Особливо, в цьому переконуєшся, коли наші громадяни стають жертвами правоохоронних органів, як от покійна Світлана Зайцева із Макіївки, про цю сумну історію ми писали в дванадцятому номері нашої газети, адже задоволення позову щодо матеріального відшкодування на користь дітей потерпілої тривалий час опротестовувався прокуратурою, доки не втрутилися Президент і Прем’єр-міністр. А скільки смертей через занедбані автошляхи, різноманітні харчові отруєння тощо, коли родини втрачають годувальників і не отримують ніяких компенсацій.

Що ж, ситуація характерна для нашої країни. Рудименти табірного соціалізму стримлять хвостами з багатьох установ і сьогодні, міцно вкоренившись у підсвідомості наших чиновників і владоможців.

І от нарешті одна з організацій, а саме Ліга страхових організацій України має намір оцінити людське життя з позиції страхування, плануючи восени звернутися із відповідною ініціативою до депутатів.

Більшість із страховиків, особливо, компанії по страхуванню життя не приховують свої меркантильні наміри, наполягаючи на тому, щоб держава оцінила вартість життя своїх громадян. З одного боку, це дозволить родичам загиблих при втраті годувальника одержати повноцінну компенсацію. З іншого боку — це простимулює громадян і роботодавців до купівлі страхових полісів.

І все таки в окремих випадках ціна людського життя існує…

Депутати коштують найдорожче

Варто зазначити, що в Україні ціна людського все-таки визначається, але тільки в окремих випадках — за деякими видами обов’язкового страхування.

Наприклад, за Законом України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», за смерть людини, яку заподіяв застрахований водій, як ми вже писали вище, передбачена виплата до 51 тисячі гривень. Така ж сума розрахована й на випадок загибелі пасажира, що подорожує залізничним транспортом. Для авіапасажирів планка вище — до 20 тисяч доларів . Правда, незрозуміла логіка, мабуть вона іде від ціни вартості квитків, а не оцінки людського життя.

Страхові компенсації у випадку загибелі на під­приємстві, та їх величина розраховується, виходячи із середнього заробітку потерпілого. За Законом України «Про загальнообов’язкове державне страхування від нещасного випадку на виробництві…», родині загиблого виплатять його середній заробіток за п’ять останніх років, а також пенсію по втраті годувальника його утриманцям. Розмір пенсії розраховується з того заробітку, що ділиться на кількість утриманців й розподіляється між усіма з перспективою щомісячних виплат до повноліття. В 2006 році середня одноразова допомога на виробництві становила 59,9 тисячі грн.. одноразова пенсія його утриманцям — 12,3 тисячі грн.., щомісячні виплати — 389,2 грн.

У випадку якщо загине суддя, його спадкоємцям виплачують десятирічне грошове утримання. І чим більший ранг судді й посадова ставка при житті, тим більшу страхову суму вони отримають. Приміром, якщо зарплатня представника Феміди дорівнює 2,5 тисячі грн, то виплати після його загибелі складуть 300 тисяч грн.

Життя народних депутатів цінується найвище. Відповідно до Закону України «Про статус народного депутата України», кожен нардеп підлягає обов’язковому державному страхуванню на суму свого десятирічного грошового забезпечення.

Торік, приміром, ця сума становила 2 мільйони грн.

Громадяни, що страхують своє життя в добровільному, а не в обов’язковому порядку, як правило, оцінюють себе порівняно недорого. За словами голови правління страхової компанії «Просто-страхування. Життя й Пенсія» Галини Третьякової, у них найбільшим попитом користуються поліси, що передбачають виплати на випадок смерті застрахованого в розмірі 100-200 тисяч грн.

Життя ціною в 6 мільйонів доларів

Страховики вважають нинішню оцінку життя на державному (обов’язковому) рівні дуже низькою й неадекватною. «Наприклад, людина загинула не на виробництві й не від аварії, а будинку або в школі. Виходить, його життя взагалі нічого не коштує? А тим часом, більшість людей гине саме в побуті, а не на виробництві», — зауважив директор центру страхового права Ліги страхових організацій України Олександр Зальотов. За його підрахунками, мінімальна вартість життя кожного — від дитини до пенсіонера — повинна розраховуватися шляхом розподілу суми реального ВВП країни (за рік) на число працюючих громадян. «Сьогодні ця сума складає близько 2 млн. грн. на кожного»,— підрахував він. Його колеги в своїх розрахунках пішли ще далі, оцінивши людське життя в 6 млн долларів.

Крім цього, страховики пропонують встановити мінімальну вартість людського життя, на зразок прожиткового мінімуму, або мінімальної зарплати. До речі, світова практика знає чимало подібних розрахунків, тож справа за тим, де їх запозичити не складе труднощів.

Валентин СОБЧУК
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com