Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Стагнація ринку житлової нерухомості підсилюється

Восени будівельники і фінансисти пророкують новий виток росту цін на об’єкти комерційної нерухомості. Рекомендацій купувати офіси і торгові площі стає усе менше.

Стагнація ринку житлової нерухомості підсилюється. Не дивно, що на цьому тлі багато власників малого і середнього бізнесу задаються питанням про те, купувати в терміновому порядку новий офіс чи почекати подальшого зниження цін.

За прогнозами, до кінця нинішнього року деякі комерційні площі подорожчають на 20–25%. В умовах високої інфляції заробітки бізнесменів будуть тільки рости, тому і конкуренція за вільні офісні і виробничі приміщення посилиться, тим більше що обсяги об’єктів, що вводяться в експлуатацію, скорочуються. Якщо в 2007 році в столиці з’явилося близько 760 тис. кв. м нових бізнесів-центрів, то в цьому, відповідно до планів, забудовники введуть у лад тільки 300 тис. кв. м. Однак, судячи з попереднього досвіду, заявлені плани часто затягуються, відкладаються і переносяться. До речі, нинішня потреба в професійних офісних площах, за різними оцінками, складає 1,7 млн. кв. м.

Усе частіше підприємці воліють орендувати офіс або склад, а не заморожувати значну суму, вкладаючи її в покупку приміщень.

«Темпи будівництва знижуються вже зараз. Першими з ринку ідуть девелопери, що займаються комерційними об’єктами, за ними — забудовники житлової нерухомості, — говорить Денис Косторжевский, президент компанії «Міськжитлобуд». — Справа в том, що житлове будівництво витримує більш високі процентні ставки, «короткі» гроші. Сегмент житлової нерухомості формується першим, отже, кількість його гравців скорочується в останню чергу. Комерційна нерухомість більш піддана впливу зовнішніх факторів».

Економічна правда

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com