Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Україна страждає від відтоку іноземних інвестицій

Іноземні інвестори виводять гроші й найбільше страждає Україна

Відтік коштів з ринків, що розвиваються, перевищив рівень кризи 1998 року й досяг максимуму з 1995 року, пише агентство «Інтерфакс Україна» з посиланням на The Financial Times.

Тільки влітку він склав 29,5 млрд. дол. Ці кошти були виведені з фондів, що займаються інвестуванням в акції й боргових зобов’язань країн «третього світу». У середньому на місяць інвестори виводили з ринків по 10 мільярдів на місяць

Відтік капіталу позначається на стані фондових ринків. Найбільший збиток понесла в 2008 році Україна, ії ринок акцій упав на 58,8%. Зниження на китайському ринку за той же період склало 57%. У Росії індекс РТС упав у порівнянні з піком 19 травня на 46%, у тому числі на 12% за останні дві доби.

В останні дні ці процеси різко прискорилися. Зокрема, 9 вересня відтік з таких фондів склав мільярд доларів. Це максимальний денний показник за всю історію спостережень. Минулого тижня з ринків, що розвиваються, було виведено 1,6 млрд. дол.

Інвестори перелякані затримкою темпів зростання світової економіки й ситуацією у банківській системі. У цій ситуації вони йдуть з ринків, що розвиваються і сильно залежать від фінансових уливань з-за кордону. До того ж, місцеві валюти різко дешевшають відносно долара. Різниця у прибутковості між державними облігаціями США й країнами, що розвиваються, виросла на 3,3 процентних пункти, що відбулося вперше з 2005 року.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com