Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Люди відчувають правильність мови на фізичному рівні

Канадські вчені отримали докази того, що людина не просто вимовляє слова, вона ще й відчуває правильність своєї мови фізично.

«Ми хотіли вирішити загадку, як дорослим людям, що втратили слух, вдається зберігати правильну мову, не чуючи своїх власних слів протягом  довгих років», - повідомив доктор Девід Гострі з університету імені Мак-Гіла в Монреалі.

Тому вчені провели дослідження, для якого вибрали п’ять добровольців, що втратили слух дорослими. Їх слухові апарати вимкнули на час експерименту, щоб вони не чули звучання власної мови. А замість цього піддослідним прикріплювали невеликий прилад на щелепу, який трохи спотворював  вимовлені ними звуки.

Виявилося, що глухі люди виправляли положення нового приладу так, щоб вимовлені слова звучали правильно. Що цікаво, ці результати практично не відрізнялися від отриманих на  людях, що чують, які могли коректувати положення щелепи за звучанням вимовлених слів.

На думку вчених, результати дослідження свідчать про існування двох систем, що контролюють правильну вимову - слухової і рухової. До того ж, людина, за словами вчених, пам’ятає не тільки звучання даного слова, але й положення органів мови, а так само їхній рух. Тому що мозок оцінює не тільки звучання слова, але й відчуття, що виникають при русі щелеп, губ та язика.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com