Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чавес проти Колумба

Більше не святкувати «День відкриття Америки» — його у неділю під назвою «День іспанської нації» відзначали у всій Південній Америці та Іспанії — закликав латиноамериканські країни президент Венесуели Уго Чавес. На його думку, Христофор Колумб, який 12 жовтня 1492 вперше вступив на багамський острів Гуанахані (зараз Сан-Сальвадор), «лише очолював вторгнення» колонізаторів.

У Венесуелі, згідно з прийнятим у 2002 році президентським декретом, ця дата святкується як День індіанського опору. «Те, що називають відкриттям Америки, обернулося найстрашнішим геноцидом в історії людства», — сказав Чавес. Він заявив, що на американському континенті було знищено 95% корінного індіанського населення і «Європа повинна вибачитися за геноцид індіанців». Президент пригадав, що під час його служби в армії у Венесуелі віддавали військові почесті Колумбу під час парадів перед його пам’ятниками. Це дійство він назвав блюзнірством, хоча додав, що не закликає демонтувати монументи Колумбу.

Чавес, який оголосив про перехід Венесуели до власної моделі «соціалізму XXI століття», заявив, що до приходу іспанських колонізаторів індіанські громади будувалися на принципах одвічного соціалізму. «Хай живе індіанська Америка!» — проголосив президент.

Індіанці, які брали участь в урочистій церемонії і обряді освячення водогону, були одягнені в червоний одяг — колір «боліваріанської революції». Під час прямої трансляції Чавес узяв участь в телемості з різними регіонами країни. Було продемонстровано результати соціальних програм, що їх здійснює уряд на користь корінного індіанського населення Венесуели.

У Сполучених Штатах теж є люди, для яких День Колумба не є святом. Для багатьох корінних жителів США — індіанців — це сумний день. Адже, на їхню думку, саме Колумб відкрив їхній континент європейцям, які потім принесли сюди хвороби, смерть, убогість, а тих аборигенів, які вижили, загнали в резервації. Тому щороку напередодні Дня Колумба в Денвері (штат Колорадо) індіанці організовують марш протесту проти цього свята. Майже щорічно він супроводжується масовими заворушеннями й арештами їхніх організаторів. Торік було заарештовано 83 учасників ходи. Проте в цю неділю вона була абсолютно мирною.

Водночас більшість жителів США святкують День Колумба, який 516 років тому відкрив Новий Світ. Цей понеділок у США вихідний: закрито банки, біржі, поштові відділення і більшість державних установ.

День Колумба — традиційне федеральне свято в США, яке офіційно було запроваджене у 1937 році президентом Франкліном Рузвельтом. З 1971 року він святкується кожен другий понеділок жовтня, а початок цієї традиції поклали в 1860-х роках італійські емігранти.

 

NEWSru.com

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com