Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Кінофестиваль відкрили «Райські птахи»

У Києві 18 жовтня відкрився 38-й Міжнародний кінофестиваль «Молодість». Почесними гостями фестивалю стали Президент України Віктор Ющенко та Катерина Ющенко.

Віктор Ющенко, як почесний голова «Молодості» протягом останніх чотирьох років, виступив з привітанням. Він був навдивовижу лаконічним. Зазначив, що хороше кіно вчить хорошому, погане — поганому. Середня тривалість хорошого кіно — півтори години, середня тривалість поганого кіно — ті ж таки півтори години. І побажав присутнім, щоб півтори години в кіно для них не були даремно витраченим часом.

Далі Віктор Ющенко вручив нагороду «Молодості» за внесок в кіномистецтво «Скіфського Оленя» режисеру Роману Балаяну. За традицією ця нагорода вручається саме на відкритті фестивалю. Балаян потішив зал заявою, що взагалі-то ніколи не думав, що він щось кудись вносить, але радий, якщо в чомусь прислужився розвитку київської кіностудії ім.Довженко.

Слово надали голові міжнародного журі американському акторові Арману Асанте. Елегантний і невимушений Асанте зазначив, що, звичайно, втішає, що нині спецефекти в кіно стали дешеві і досить доступні для молодих режисерів. Але, на його думку, вони досить часто затьмарюють зміст і глибину ідеї. Тому він, як голова журі, хоч і вперше виступає в цій якості, обіцяє, що саме змістові буде надаватися переваги при визначенні переможців.

Також публіці був представлений весь склад міжнародного журі — російська актриса Алла Демидова, угорський режисер Андраш Фесош, український художник та постановник Сергій Якутович, директор Міжнародного кінофестивалю в Тбілісі Гага Чхеідзе, український журналіст Юрій Макаров, художній керівник Фестивалю і директор Української кінофундації Андрій Халпахчі.

Гран-прі Київського Міжнародного Кінофестивалю «Молодість» кожного року присуджується міжнародним журі кінофестивалю за найкращій фільм усієї конкурсної програми. Переможець Гран-прі отримує грошову винагороду у розмірі 10 тис доларів США, статуетку «Скіфський олень», символ кінофестивалю, та диплом журі.

Продовжив церемонію відкриття перфоманс друзів «Молодості» етно-хаус-групи «ДахаБраха» про безглуздя боротьби з вітряками, навіяний, напевно, актуальною політичною ситуацією в Україні.

На завершення гості переглянули фільм Романа Балаяна з позаконкурсної програми фестивалю «Райські птахи». На фестиваль приїхали виконавці головних ролей — російські актори Єгор Пазенко та Андрій Кузічев.

Нагадаємо, що роль у «Райських птахах» кілька тижнів тому принесла перемогу українському акторові Сергію Романюку в номінації «Краща чоловіча роль» на XVІІ Відкритому фестивалі кіно країн СНД, Латвії, Литви й Естонії «Кіношок-2008».

Дещо прикро що в фестивальну програму не потрапив, мабуть, найбільш витончений український фільм останнього десятиліття «Меніни» концептуального художника Ігора Подольчака. Спочатку ходили чутки, що саме на «Молодості» відбудеться його національна прем’єра. Однак непорозуміння між організаторами фестивалю та авторами завадили цьому. «Меніни» демонструвалися і були досить тепло прийняті трохи не на всіх світових кінофестивалях і тільки як казус можна сприйняти той факт, що цей фільм не присутній на «Молодості» навіть в «Панорамі українського кіно 2007-2008», де репрезентовано 28 найкращих стрічок національного кінематографу, що з’явилися за останній рік.

Конкурсна програма «Молодості-2008» складається з трьох категорій — студентські, перші професійні короткометражні та перші повнометражні ігрові фільми.

В конкурсі повнометражних фільмів братиме участь єдина українська стрічка — 65-хвилинний фільм режисера Олександра Жовни «Маленьке життя».

Знімали «Маленьке життя» цього року в Україні, фільм став режисерським дебютом Жовни. Головні ролі зіграли Кирило Сосніцький, Ігор Божко, Михайло Горносталь, Людмила Лозова і сам Жовна.

Стрічка «Маленьке життя» — історія про тяжку долю сироти. Головний герой фільму — хлопчик Пилипко зимою 1932-1933 р втрачає матір. Залишивсь без захисту та даху над головою, хлопчик знаходить прихисток у православному монастирі, де знайомиться із хворою дівчинкою, яку може врятувати молитва до Святого Пантелеймона. Тому Пилипко власноруч намалював ікону святого, і щоночі молився під вікнами дівчинки, сподіваючись, що вона одужає. Диво трапилось — дівчинка одужала, але Пилипко простудився і невдовзі помер від запалення легень. Через декілька років дівчинка приїжджає до цього монастиря і їй розповідають історію того часу, трепетливу історію її дитинства.

Переглянути фільм «Маленьке життя» можна буде 21 жовтня о 15.15 у Червоній залі кінотеатру «Київ».

Як завжди потішить любителів кінематографу, розлога позаконкурсна програма «Молодості» (цього року в ній представлено 230 стрічок). Крім панорами українського кіно, глядачі зможуть ознайомитися з новинками французького, польського, сербського кінематографу. Ретроспективи фільмів вже покійного бельгійця Андре Дельво та однієї з найзагадковіших актрис світового екрану Жанни Моро, яку Орсон Уеллс називав «найвеличнішою актрисою світу», Луї Маль захоплювався її обличчям, повторюючи, що «воно здатне запалюватися від світла на Єлісейськіх полях», а Фасбіндер вважав її абсолютним уособленням жіночності.

Серед особливих подій фестивалю психологічний трилер «Парі» за мотивами оповідання А.П. Чехова Наталії Петрової; документальний портрет Олени Фетісової «Надзвичайний Черномирдін»; «Одного разу в провінції» Каті Шагалової та «Сентиментальний романс-2000. Реквієм ХХ сторіччю» Валерія Босенко. Усі вигадки Мюнхгаузена можна побачити в одному з найкращих, на думку кінознавців, фільмі про героя казки «Пригоди барона Мюнхгаузена» Террі Вільяма. А також «Причастя» Ада Квірая про повоєнну Абхазію, «Домовой» Карена Оганесяна, «Прах часів» Вонг Кар Вая, «Муха» Владіміра Котта та «Її звуть Сабіна» Сандрін Боннер.

Також під час 38-го МКФ «Молодість» буде показано чимало документальних стрічок. Серед яких: «Система Путіна» реж. Жан-Мішель Карре, Франція, 2007; «Лист до Анни» реж. Ерік Бергкраут, Швейцарія, Німеччина, 2008; «Площа» реж. Юрій Хащеватський; «Бунт. Справа Літвіненка», реж. Андрій Нєкрасов, Росія, 2007; «Світлана про Світлану» реж. Лана Паршина, США, 2008; «Тінь священної книги» реж. Арто Халонен, Фінляндія, Данія, Швейцарія, Німеччина, 2007.

Фільми фестивальної програми демонструватимуться в столичних кінотеатрах «Київ», «Жовтень», «Кінопанорама».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com