Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

в Литві перемогли консерватори

У Литві пройшов другий тур парламентських виборів. За попередніми даними, перемогла консервативна партія «Союз Вітчизни».

Згідно з даними виборчкома, партія отримає в парламенті 44 місця з 141, повідомили сьогодні Бі-Бі-Сі.

За два тижні до туру, партії прогнозували 21% голосів, а партії екс-президента Литви Роландаса Паксаса «Порядок і справедливість» — 14% голосів.

Соціал-демократична партія, яка керувала в Литві з 2001 року, отримала 26 місць. 16 місць завоювала Партія народного відродження, яка утворилася в травні цього року.

Оскільки «Союз вітчизни» не отримав абсолютної більшості мандатів в парламенті, йому доведеться вести коаліційні переговори про створення уряду з іншими партіями.

Тим часом стало відомо, що «Союз Вітчизни» різко критикував дії Росії в конфлікті з Грузією в серпні цього року. Проте Литва може опинитися в енергетичній залежності від Росії, оскільки наступного року має закритися атомна електростанція, що знаходиться на її території.

Побудована ще в радянський час Ігналінська АЕС постачала понад 70% електроенергії до Литви. Крім того, частина електроенергії надходить до Латвії і Естонії.

Проте однією з умов вступу Литви в Європейський союз було закриття Ігналінської АЕС.

Цей процес має бути завершений до кінця 2009 року. Після закриття АЕС прибалтійські держави протягом певного часу в значній мірі залежатимуть від постачань російського газу.

У 2006 році Литва, Латвія та Естонія підписали угоду про будівництво на території Литви нової атомної електростанції.

З 1991 року, коли Литва отримала незалежність, в країні змінилося 14 уря­дів. У 2004 році ця країна з населенням в 3,4 млн осіб вступила до Євросоюзу і НАТО.

Нагадаємо, що вчора відбувся другий тур парламентських виборів. Виборцям потрібно було обрати майже половину сейму.

Між іншим, після першого туру виборів на адресу головної виборчої комісії надійшло безліч скарг на черги, що утворювалися на виборчих діль­ницях через недостатню кількість працівників виборчих комісій.

До відома, в Литві діє змішана система, за якою на 141 місце в сеймі 70 осіб обирається за партійними списками, а 71 — по одномандатних округах.

Набрати більше 50% голосів і пройти в сейм в першому турі, який відбувся 12 жовтня, змогли лише троє кандидатів-одномандатників. По 68 округам, що лишилися, був потрібен другий тур голосування — туди вийшли пари кандидатів, що отримали найкращі результати.

Всього у виборах беруть участь представники 21 партії, зокрема 16 кандидатів — за партійними списками. У першому турі виборчий 5-процентний бар’єр подолали 7 партій, лідирує консервативна партія «Християнські демократи», що набрала близько 20% голосів. Всього у виборах в Литві можуть брати участь 2,67 мільйона виборців.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com