Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Скринінг допоможе зупинити рак

В Україні 24 жовтня цього року в онкологічній лікарні ЛІСОД (Лікарня сучасної онкологічної Допомоги) відбулася прес-конференція, на якій експерти світового рівня розповіли про нові методи лікування ракових захворювань.

На конференції виступали всесвітньо відомі експерти в сфері діагностики та лікування онкологічних захворювань — професори Авраам Кутен і Фелікс Ковнер (Ізраїль), які розповідали про сучасний підхід до профілактики, діагностики та лікування раку в світі та Україні.

За повідомленням МОЗ України, рак молочної залози є лідируючим раковим захворюванням з усіх видів онкологічних захворювань в нашій країні, так як кожні півгодини в Україні він реєструється в однієї з жінок, а кожну годину одна українка вмирає від цього захворювання.

Як показав досвід світової онкології: ефективна профілактика та лікування раку молочної залози можливі. Сучасні підходи до профілактики, діагностики та лікування дозволяють вилікувати більш ніж 98% пацієнтів на ранній стадії захворювання і більше 60% всіх хворих на рак молочної залози.

Міжнародні експерти впевнені — сумна статистика України пов’язана перш за все з тим, що жінки практично не обізнані про те, що рак можна діагностувати на дуже ранній стадії, і, взагалі, що ця хвороба виліковна.

Керівник клініки онкології медичного центру Рамбам (Ізраїль), професор Авраам Кутен повідомив, що на сьогоднішній день найкраще, що може зробити жінка, щоб знизити ризик захворіти на рак молочної залози — це вести здоровий спосіб життя: займатися спор­том, не палити, обмежити споживання алкоголю і жирної їжі, і навпаки, є більше овочів і фруктів. «Але кращими заходами профілактики, на сьогоднішній день прийнятими у світі, є скринінгові програми», — додав він.

Скринінг — це най­більш ефективна сучасна методика обстеження здорових жінок, що дозволяє діагностувати рак на дуже ранній стадії. Скринінг раку молочної залози базується на регулярному проходження жінками до 35 років УЗД, а після 35 — мамографія.

Фахівці ЛІСОД впевнені, що сучасне лікування раку молочної залози повинно бути не тільки ефективним, а й максимально гуманним до пацієнтів. І сьогодні, з розвитком науки і медичного обладнання, стало можливим органозбережувальне лікування.

Нагадаємо, у вересні цього року в Харкові провідні професори Ізраїлю заявили про проведення для українок першої безкоштовної акції, в ході якої планувалося обстежити жінок на виявлення раку молочної залози.

Згідно з оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), рак є провідною причиною смерті в усьому світі, і від цього захворювання з 2005 по 2015 роки помре 84 мільйони людей.

В Україні на рак хворіє кожен 50 житель, і щорічно виявляється ще більше 150 тис. нових випадків захворювань. Кожен рік від цієї хвороби вмирає майже 90 тис. українців.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com