Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чим спричинене прискорення інфляції?

Вже другий місяць поспіль в Україні спостерігається зростання споживчих цін. До того ж, якщо у вересні інфляція становила лише 1,1%, то в жовтні — вже 1,7%.

З початку року інфляція досягла 18,0%, а в жовтні до жовтня 2007 року — 23,2%. У наявності прискорення інфляції, значною мірою спричинене істотною девальвацією гривні до долара минулого місяця. Ну і зрозуміло, що недавні прогнози уряду про річну інфляцію в 15,9% аж ніяк не справдяться. Тепер уже очевидно, що інфляція цього року перевищить 20%, а не виключено, що і 25%.

Попри таку високу інфляцію в жовтні, ряд як продовольчих, так і непродовольчих товарів все ж таки подешевшали. Зокрема, знизилися минулого місяця ціни на такі продукти харчування: м’ясо і м’ясопродукти — на 0,6% (подешевшали цього року вперше); соняшникова олія — на 5,5%; картопля — на 1,4%.

З непродовольчих товарів подешевшали в жовтні: транспортні засоби — на 0,1%; автомобільне паливо і мастила — на 4,0%. Зниження цін по двох останніх позиціях викликає певні питання. Дещо дивним, зокрема, видається — в умовах різкої девальвації гривні до долара минулого місяця — хай і невелике, але зниження цін на автомобілі. Адже більшість автомобілів, що їх купують українці, є імпортними, і вони мали б подорожчати, якщо падає віт­чизняна валюта.

Але цій незрозумілій, на перший погляд, обставині є два пояснення. По-перше, у всьому світі в жовтні різко знизився автопродаж, що стимулювало як виробників, так і реалізаторів автомобілів до зниження цін на них. А по-друге, в жовтні відбулася сильна девальвація гривні до долара США, але водночас долар зріс і до євро, що не викликало значного зростання цін на автомобілі, які виробляються в країнах єврозони. Автомобілі ж з європейських країн доволі популярні в Україні.

З відносно невеликим — всього на 4,0% — здешевленням бензинів теж не все просто. Зокрема, якщо врахувати, що світові ціни на нафту знизилися з липня більш ніж у 2 рази, то скорочення цін на бензини і мастила на 4,0% в жовтні, на 6,0% у вересні і на 0,6% в серпні — видається недостатнім (до того ціни щомісяця тільки підвищувалися). Проте не можна не враховувати, знову таки, що гривня порівняно з літніми курсовими значеннями девальвувала до долара в жовтні більш ніж на 20%. А нафта і нафтопродукти Україною купуються, переважно, в Росії — а отже, за долари. Крім того, і на цьому аспекті наполягають нафтотрейдери, на АЗС реалізується той бензин, який був куплений оптом раніший, — коли ціна його була вищою.

Найсильніше подорожчали в жовтні щодо вересня такі продукти харчування: кондитерські вироби з борошна — на 2,2%; риба і рибопродукти — на 1,3%; молоко — на 4,7%; тверді і м«які сири — на 2,3%; яйця — на 15,0%; масло — на 1,8%; харчові жири — на 6,0%; фрукти — на 3,5%; овочі — на 1,5%; кондитерські вироби з цукру- на 1,7%.

Слід зазначити, що відносно невисоке зростання цін у жовтні на хліб і хлібопродукти (на 0,1%), а також зниження цін на м’ясо пояснюється падінням цін на зернові — як у світі, так і в Україні (у зв’язку з високим урожаєм в 2008 році). Що дозволить і в наступні місяці чекати не дуже великого дорожчання продуктів харчування. З іншого боку, минулого місяця почали підвищуватися ціни на фрукти і овочі, і цей процес в листопаді, а також в зимові і весняні місяці, повинен, звісно, продовжитися.

З непродовольчих товарів і послуг подорожчали в жовтні найзначніше: квартплата — на 10,2%; водопостачання — на 2,1%; каналізація — на 2,7%; гаряча вода і опалення — на 13,6%; охорона здоров«я — на 1,5%; залізничний транспорт — на 3,7%; автотранспорт — на 3,3%; зв’язок- на 4,6%.

Звертає на себе увагу той факт, що в жовтні відбулося найбільше цього року місячне подорожчання ряду непродовольчих товарів. Зокрема, одяг і взуття подорожчали на 0,7% (максимальне подорожчання перед тим було в квітні — 0,4%); побутова техніка — на 1,9% (попередній максимум в лютому — 0,4%); аудіотехніка, фотоаппаратура і устаткування для обробки інформації — на 1,5% (попередній максимум в січні — 0,1%). Це пояснюється підвищенням цін на імпортні товари у зв«язку з істотною девальвацією гривні до долара минулого місяця.

Також на зростанні інфляції в жовтні позначилося недавнє підвищення акцизів, через яке ціни на алкогольні напої і тютюнові вироби зросли за місяць на 4,5%.

Дещо засмучує ще й те, що вперше за 5 останніх місяців величина інфляції в Україні виявилася вищою, ніж в сусідній Росії.

 

Юрій Глухов

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com