Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вітамін D захищає від радіації

Експерт із радіології Департаменту охорони здоров’я Нью-Йорка Деніел Хейс встановив, що одна з форм вітаміну D може захистити людський організм від радіоактивного опромінення невисокої інтенсивності.

На думку вченого, активна форма вітаміну D — кальцитріол — може послужити надійною речовиною-протектором. Його можна приймати і до, й після радіаційних аварій з низьким рівнем випромінювання, пише вчений у статті, опублікованій в Іnternatіonal Journal of Low Radіatіon.

Хейс доводить, що кальцитріол залучений в життєві цикли клітин, а також активізує рецептори вітаміну D в організмі, які забезпечують імунні реакції. Ці рецептори, у свою чергу, допомагають у виробництві білків, які захищають від радіації.

Уже давно в усьому світі шукають речовини, здатні без побічних ефектів перешкодити радіаційному ураженню тканин людського тіла, а значить — руйнуванню ДНК і розвитку раку.

Такі речовини можуть стати незамінними для космонавтів, тому що космічні кораблі, зокрема, беззахисні перед космічним випромінюванням і сонячною радіацією.

Як повідомлялося раніше, інший американський дослідник Дон Лакі заявив про те, що в малих дозах радіація навіть корисна для здоров’я людини і її варто застосовувати у медицині.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com