Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Рік Сонячного Тура

Він буде щасливим для тих, хто прагне стати сильним

Згідно зі східною традицією, з 26 січня почався рік Сонячного Тура, Вогненного Бика. Цю потужну тварину ще називають буйволом або волом. У давнину на нього казали «вріш» на санскриті, «рус» в іранських мовах, «гал» і «галілей» в карпатських говірках, корову ж називали «галоха». Що спільного у цих назвах? Річ у тім, що корені «тур», «рус», «вол», «гал», «вір» в арійських мовах позначають силу, а її найвиразнішим уособленням і був бик-тур-гал-рус.

Так, у північноєвропейській міфології головним богом-силовиком був Тор — двійник слов’янського Перуна і кельтського Тараніса. Український вираз «торувати шлях» означає прокладати його силою. У давньоірландській мові слово «гал» означає «мужність, відвага», а в давньобритонській — «сила, потуга». Українське слово «воля» означає внутрішню силу духу. Віра — це також духовна сила: «Істинно кажу вам: коли матимете віру хоч як зерно гірчичне, і горі оцій скажете: Перейди звідси туди, то й перейде вона, і нічого не буде для вас неможливого» (Матвій 17.20).

Синонімом «життєвої сили» є українське «ярість». Найбільшою силою володіє Сонце, тому має імена Ар, Ра, Яр, Ярило. Найдавніша з відомих держав на українській землі називалась Аратта. Держава з назвою Артанія існувала в середньому Подніпров’ї у 8-10 ст. н. е. Її столицю в районі нинішнього міста Черкаси арабські та перські мандрівники називали Арта. Українському «ярість» відповідає санскритське «галі». Слово «галлія» перекладається з галльської мови як «сила». Тож назви держав «Галлія», «Таврія», «Аратта», «Волинь» і «Русь» означають те ж саме — «силу», причому силу світлу, сонячну, яру, яскраву.

Наші предки завжди культивували Силу, тому називали себе аріями («ярими», «потужними»), турами, таврами, туренами, русами, етрусками, русенами, русинами, волинянами, полянами («вогненними», «палаючими»), сіверами-сувірами («найпотужнішими»), а також вендами («славними»), галлами («сильними») і вандгалами-вандалами («славними галлами»). У частині північно-німецьких джерел Русь означається Вандалією («Славною Галлією»), а її правителі — «королями вандалів». Це родичі тих вандалів, що захопили Рим і завоювали північну Африку, де заснували королівство Вандалія, область якого назвали Русіка.

Для українців Сонячний Тур був символом святості й могутності Творця Всесвіту. Поряд з ним священною твариною була корова, що уособлювала матінку Землю-годувальницю. Сонце і Тур — найпоширеніші символи-образи Трипільської цивілізації, що дала початок Індоєвропі. Бог Зевс у вигляді тура викрадає красуню Європу і робить її матір’ю європейських народів. Джерело цієї легенди відбито у трипільській кераміці, де вельми поширений образ жінки на спині тура. В традиції Шумера і Русі найшляхетніших богатирів називали яр-турами і буй-турами. Про це свідчать шумерська література і «Слово о полку Ігоревім». Не забудьмо й короля Артура-Яртура та його вчителя друїда Мерлина. Легенди кельтів-галлів приписують йому походження зі скіфських племен, які мешкали поблизу Дніпровських порогів.

Джерелом сили українці вважали істинний світогляд. Тому світогляд, що дає силу, так і називали — віра, тобто сила. Пам’ятаєте, за що передусім воювали козаки? За віру і звичай, тобто за істинний світогляд та його правильну практичну реалізацію.

Рік Сонячного Тура — це рік Сонячної Сили, Волі й Віри. Він буде щасливим для тих, хто шукає силу. Він сприятиме тим, хто гартуватиме волю і правильний світогляд. Він винагороджуватиме тих, хто плекатиме в собі Віру — «силу, що пересуває гори». Він резонуватиме з іменами давніх українських держав і наснажуватиме Україну сонячною енергією. Радіймо!

 

Ігор Каганець,
журнал нової еліти «Перехід-IV»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com