Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Найдревніший мозок

Вчені, використовуючи складну рентгенівську томографію, виявили копалини окам’янілого мозку віком 300 мільйонів років. Зазвичай нервові тканини дуже погано перетворюються у скам’янілості і не можуть зберігатися протягом такого тривалого періоду часу.

Про відкриття вчені з Європейського центру синхротронного випромінювання у французькому Греноблі повідомляють у своїй роботі, опублікованій у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

У одному з декількох збережених черепів вимерлих риб, знайдених у Канзасі, дослідники виявили незвичайно щільну структуру із кальциту розміром 1,5 на 7 міліметрів. Аналіз дивного утворення із використанням рентгенівської томографії показав, що воно представляє собою ска­м’янілий мозок риби, яка є родичем сучасних акул.

Вчені виявили мозок випадково під час проведення абсорбційної мікротомографії. М’які тканини мозку були витіснені твердими мінералами, а навколишню порожнину черепа заповнили осадові породи.

Тривимірна реконструкція мозку дозволила відновити деталі будови його частин, зокрема, мозочку, зорових часток, початку спинного мозку. Дослідники не змогли відновити тільки передній мозок, який не зазнав мінералізації, ймовірно, через невелику товщину.

Дослідження показало, що форма мозку має мало спільного з формою черепа. Цей факт змушує переглянути висновки багатьох попередніх досліджень, автори яких судили про будову мозку вимерлих істот за останками їхніх черепів. Однак вчені сподіваються, що у майбутньому їм вдасться виявити інші зразки мозку давніх мешканців Землі. Нинішня знахідка показала, що цей орган здатний зберігатися значно краще, ніж вважалося раніше.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com