Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Для ЗМІ настали важкі часи

З січня 2008 року до сьогодні в США припинили своє існування щонайменше 120 газет. Такі дані озвучила в понеділок телекомпанія Сі-Ен-Ен. При цьому ще в 67 виданнях було скорочено загалом 21 тисячу робочих місць, повідомляє ИТАР-ТАСС.

«Серйозне погіршення ситуації в газетній галузі відбулося в результаті багатьох причин, зокрема через зміни звичок читачів, економічну кризу в країні, а також низки стратегічних помилок у газетній індустрії», — зазначає телекомпанія. Наприклад, дедалі більше американців відмовляються від придбання газет, вважаючи за краще читати їх електронні версії в Інтернеті.

За останніми даними, в 2008 році доходи всієї друкарської галузі США становили 38 млрд доларів, тоді як роком раніше цей показник сягав 49,5 млрд доларів, наголошує Сі-Ен-Ен. У першому кварталі поточного року спостерігається подальше зниження доходів галузі.

На думку експертів з Газетної асоціації Америки, найближчим часом продовжиться закриття різних видань, в основному місцевого значення. Разом з тим такі «кити» американської газетної індустрії, як «Нью-Йорк Таймс», «Вашингтон пост», «Ю-Ес-Ей тудей» і «Уолл-стріт джорнел» продовжать своє існування. Хоча і вони відчувають нині певні фінансові труднощі, що примушує їх проводити скорочення персоналу.

У свою чергу британський газетно-видавничий холдинг «Дейлі мейл енд Дженерал траст» має намір скоротити одну тисячу робочих місць у зв’язку із значним зниженням доходів від реклами.

За словами представника холдингу, який видає газети «Дейлі мейл» і Мейл він санді», процес скорочення запущений. Частина співробітників — з вказаної кількості — вже звільнена, а з останніми зараз проводяться консультації. Він також зазначив, що кількість скорочуваних ставок виявилася удвічі більшою, ніж планувалося в листопаді минулого року.

Вже проведені і майбутні скорочення, як було заявлено, торкнулися всіх структур, у тому числі і газетні, включаючи такі видання, як «Дейлі мейл» і «Метро». Доходи ж холдингу від реклами в першому кварталі поточного року скоротяться, як очікується, не менше ніж на 24 відсотки. У січні цього року видавнича група «Дейлі мейл енд Дженерал траст» продала свою лондонську вечірню газету «Івнінг стандард» російському бізнесменові Олександру Лєбедєву.

Про плани скорочення цього місяця 34 робочих місць повідомила і місцева газетна група «Арчант», в яку входять такі видання як «Істерн дейлі прес» і «Івнінг ньюз», що виходять в Норфолку. На чверть скоротять свій редакторський персонал — 276 співробітників — і газети «Дейлі рекорд», що базуються в Глазго, і «Санді мейл».

Аналогічні заходи роблять і центральні британські газети. Так, скорочення кадрів проводить «Індепендент», яка в цілях економії коштів переводить свій персонал в офіс газети «Дейлі мейл» в Кенсінгтоні, на заході Лондона. А «Файненшл таймс» повідомила минулого тижня про перехід з трьох щоденних випусків на два. Проводять відповідні «реорганізації» і газети «Дейлі експрес», і «Санді експрес».

Варто зазначити, що і в Україні деякі видання закриваються через проблеми розповсюдження і відкривають свої Інтернет-версії. Зокрема, така доля спіткала журнал «Новинар».

Видавець KP Media Джед Санден прийняв рішення закрити тижневик у серпні 2008 року. Санден так пояснив причини цього рішення: «Ми вирішили закрити проект тому що було складно залучити аудиторію до цього друкованого видання через проблеми розповсюдження».

Санден повідомив, що журнал «Новинар» і його команда перейде в Інтернет з тим самим брендом.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com