Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Україна зацікавлена у скороченні поставок газу

Ціна імпортного газу для України в другому кварталі 2009 року складе 270,95 дол за 1 тис куб м, повідомив журналістам в.о. голови правління НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко, передають «Українські новини».

Він також спрогнозував, що в квітні обсяг газу, що імпортується, становитиме 2,3 млрд куб м.

Раніше «Газпром» направив «Нафтогазу України» офіційне повідомлення про недобір природного газу в I кварталі в обсязі 2,2 млрд куб м і можливих штрафних санкціях на суму 1,188 млрд дол.

До цього українська сторона офіційно заявляла про зацікавленість у скороченні законтрактованих об’ємів імпорту в 2009 році з 40 млрд до 33 млрд кубометрів. При цьому підписаний контракт передбачає постачання в першому кварталі 5 млрд куб м, в другому — 10, третьому — 12 і четвертому — 12,5 млрд куб м.

Контракт на постачання містить норму, згідно з якою у разі недобору покупцем місячного обсягу постачання газу, що перевищує 6% місячного обсягу постачання, покупець оплачує продавцеві штраф у розмірі 150% вартості всього невибраного обсягу природного газу, якщо факт недобору був зафіксований протягом жовтня-березня, і 300% — в інший час.

В.о. голови правління «Нафтогазу України» Ігор Діденко пояснив, що в січні-березні «Газпром» спочатку виставляв рахунки на великі обсяги газу, але робочі консультації приводили до того, що рахунки корегувалися. «Таким чином, що стосується штрафних санкцій, ми сподіваємося, і небезпідставно, що санкції до нас застосовуватися не будуть», — сказав він 7 квітня.

Заступник голови правління «Газпрому» Валерій Голубєв 9 квітня заявив, що «Газпрому» складно застосовувати принцип take or pay («бери або плати») в ситуації з постачаннями газу до України. За його словами, рішення про виставлення штрафів за невибірку газу «ухвалюється кожного місяця залежно від конкретних умов».

Він зазначив, що Україна нині не в змозі платити за своїми поточними зобов’язаннями, вже не кажучи про штрафи. Голубєв додав, що виставлення штрафів також негативно позначиться на бухгалтерській звітності «Газпрому» і особливостях валютного контролю за його операціями.

При цьому, за даними «Нафтогазу», транзит природного газу через територію України в країни Європи в січні-березні 2009 року становив лише 57% від обумовленого в контракті на транзит: 16,4 млрд кубометрів замість 28,4 млрд кубометрів. В той же час контракт на транзит не дає «Нафтогазу України» можливості виставляти штрафні санкції.

У першому кварталі російський газ постачався в Україну за максимальною ціною в 360 дол за 1 тис кубометрів. У наступні періоди ціна знижуватиметься услід за динамікою цін на нафтопродукти. За попередніми розрахунками «Газпрому», в другому кварталі ціна становитиме 280 дол за 1 тис кубометрів. Уряд України прогнозує, що середньорічна ціна в 2009 році буде значно нижча — 228,8 дол за 1 тис куб м.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com