Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У Латвії оцінили збитки від радянської окупації

У Латвії спеціальна комісія з підрахунку збитку від радянської окупації оцінила збитки, які республіка зазнала за час перебування в складі СРСР.

Як повідомляє портал db.lv, сума, за попередніми оцінками, перевищує десять мільярдів латів (18,5 мільярдів доларів).

Тільки навколишньому середовищу Латвії, як випливає зі звіту комісії, направленого в уряд, радянська влада завдала збитків на суму 365 мільйонів латів (близько 675 мільйонів доларів).

Як зазначають у комісії, на потреби армії в республіці було видобуто корисних копалин — 2 мільйони кубометрів піску і 31 мільйон кубометрів доломіту, які з урахуванням мінімальних цін на сьогоднішній день оцінюються в 159,69 мільйонів латів (понад 300 мільйонів доларів). У звіті комісії також йдеться про акваторії портів, де базувалися радянські військові та ци­вільні судна, і про прибережній зони.

У звіті міститься і аналіз потенційних втрат для ВВП Латвії за період з 1950 по 1990 роки. Комісія порівняла цей показник із показниками Фінляндії, Австрії та Данії і прийшла до висновку, що якби не окупація, то країна змогла б отримати додатковий ВВП на суму більше ста мільярдів латів (понад 185 мільярдів доларів).

Комісію з оцінки збитку від радянської окупації було створено в 2005 році. Їй було доручено до 2010 року визначити суму, яку республіка може вимагати від Росії як правонаступниці Радянського Союзу. Тим часом Росія відкидає як претензії про компенсацію з боку Латвії, так і самі по собі заяви про те, що республіка була «окупована» Радянським Союзом.

Нагадаємо, в 2007 році урядова комісія Литви підрахувала, що республіка повинна домагатися від РФ як правонаступниці СРСР відшкодування збитку 20 млрд. доларів.

 

РИА Новости

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com