Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Хто кого «кинув»

У результаті, поки все залишається, як є — і президента обиратимуть всенародно, і БЮТ з ПР залишаються опонентами, а не союзниками. Але галасу, навколо фантома «ширки» було багато, втім, як і минулого року.

Ось і цього разу політична співпраця між Тимошенко і Януковичем зірвалася. Проте, якщо у попередні рази і переговори і їхні зриви трималися у секреті, то тепер самі учасники про розрив говорять голосно і публічно.

Політичний експерт Кость Бондаренко переконаний, що об’єднання між Януковичем і Тимошенко просто не могло бути. І якби першим про розрив не заявив Янукович, це зробила б Тимошенко.

«Розрив відбувся би. Цього об’єднання не могло бути з тієї простої причини, що сторони ставили на перший план особисті інтереси. Інтереси, які пов’язані із президентською кампанією. Не було єдиної ідеологічної бази, не було єдиного світоглядного моменту, не було вироблено спільної мови, а одразу почали говорити про розподіл владних інтересів, і про те, хто має бути прем’єром, хто президентом», — зазначає К.Бондаренко.

На думку ж політолога Андрія Єрмолаєва, ніяких переговорів насправді не було, а були лише політичні консультації щодо реформування політичної системи та розподілу порт­фелів. Консультації зайшли у глухий кут, а переговори так і не розпочалися. Для Партії регіонів, каже Єрмолаєв, це нічого не означає.

А от ситуація, у якій опинилася Тимошенко, зокрема, зважаючи на економічну кризу, складніша: «Янукович та ПР готуватимуться до наступних перегонів. Вони зберегли своє реноме, — каже Єрмолаєв. Для Юлії Тимошенко ситуація більш складна. Я не виключаю, що вона та її команда вибиратимуть між надзвичайно складним, ризикованим шляхом підготовки виборів на січень, та пошуком форсованого варіанту дочасних президентських виборів будь-якою ціною, щоб компенсувати ризики».

Що ж стосується змін до Конституції, то, на думку оглядачів, політики повернуться до цієї теми після президентських виборів. Не виключено, що знову йтиметься про можливість обирати президента в парламенті. Але, швидше за все, новообраний президент спробує скасувати політичну реформу 2004 року, яка призвела до смерті президентської республіки.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com