Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Поменшало страховиків

Держфінслужба заборонила займатися страховою діяльністю відразу двом крупним компаніям - «Страхові традиції» і «Галактика».

Вчора Держкомісія по регулюванню ринків фінансових послуг ухвалила рішення припинити дію ліцензії двом крупним страховим компаніям - «Страхові традиції» і «Галактика». Основна причина такого рішення - масове невиконання компаніями зобов’язань перед клієнтами. Держфінслужба вперше застосувала настільки серйозні санкції до крупних страховиків - раніше права страхувати позбавляли тільки дрібні страхові компанії, пише газета «Справа». «Нам поступало сотні скарг на невиконання цими компаніями зобов’язання, особливо «Страховими традиціями». Тому продовження їх діяльності у такому вигляді далі неприпустимо», - заявив «Справі» глава Держфінслужби Віктор Суслов.

Що стосується подальшої долі більше сотні тисяч клієнтів компаній, то вона сьогодні, прямо скажемо, незавидна. Держфінслужба - не Нацбанк, рефінансувати своїх проблемних підопічних їй нема за що. Все, що може зробити Держфінслужба, - ввести тимчасову адміністрацію, та і то тільки після відповідного звернення власників компаній. За словами Віктора Суслова, з такою пропозицією в Держфінслужба ні акціонери «Страхових традицій», ні акціонери «Галактики» не зверталися.

Засобів на страхові виплати у компаній немає. Активи в основному прийшли в непридатність: нерухомість і цінні папери - знецінилися, а велика частина депозитів, що залишилися у компаній, «зависли» в проблемних банках. Привертати нові засоби за рахунок продажу страхових полісів вже не можна - Держфінслужба заборонила.

Правда, якщо компанія збанкрутує, її активи виставлять на продаж, а виручені гроші виплачуватимуться клієнтам. Причому, згідно законодавства, насамперед - клієнтам-фізособам. Але ініціювати процедуру банкрутства Держфінслужба не має права. Це повинні зробити або акціонери, або крупні кредитори. «Може, ці страховики і збанкрутують, але в результаті вимоги кредиторів. Ми ж такими не є», - говорить Віктор Суслов.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com