Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Сірі» мобілки не відключатимуть

Цього року оператори мобільного зв’язку не відключатимуть нелегальні телефони. На думку учасників ринку, повноцінний запуск системи відбудеться в кращому разі в лютому 2010 року.

Компанії домовилися з Нацкомісією з питань регулювання зв’язку про перенесення термінів впровадження системи моніторингу мобільних телефонів по IMEI-кодах, повідомляє видання «Коммерсантъ-Україна».

Член комісії Володимир Олійник розповів, що «Астеліт» і «Українські радіосистеми» будуть готові до реалізації проекту до кінця цього року, а МТС і «Київстар» — «не раніше початку, а то і середини наступного».

Спочатку передбачалося, що впровадження нового порядку ввезення і реалізації мобільних телефонів, направленого на боротьбу з «сірим» імпортом, буде розбито на декілька етапів. Перший з них зачіпав імпортерів — їх зобов’язали протягом 10 днів після ввезення партії мобільних телефонів надавати Держцентру радіочастот інформацію про всі IMEI-коди (унікальному ідентифікаційному номері телефону, який привласнюється на заводі і при кожному включенні передається в мережу мобільного оператора). А ритейлери повинні були до 30 травня зареєструвати коди телефонів, ввезених до ухвалення нових правил. Оператори повинні були підключитися до реалізації плану восени. До 30 вересня їх зобов’язали надати Держцентру радіочастот інформацію про IMEI-номери телефонів, що обслуговуються їх мережами, — вони будуть включені в реєстр і вважатимуться легальними. Член НКРС Володимир Звєрєв говорив, що з цієї миті оператори мобільного зв’язку перевірятимуть IMEI-коди телефонів і відключатимуть незареєстровані телефони від своєї мережі.

Оператори зв’язку говорять, що їм нескладно подати в строк базу абонентських кодів. Але заявлені терміни останнього етапу (впровадження системи моніторингу IMEI-кодів) нездійснимі. Начальник департаменту корпоративних зв’язків компанії «Київстар» Жанна Ревнова говорить, що мінімально можливий термін реалізації проекту — початок лютого 2010 року. На цю ж дату орієнтуються в «Астеліте». «Що масштабніше мережа, то більше складних в технічному плані рішень вона вимагає», — говорить керівник проекту по впровадженню бази даних IMEI-кодів «МТС-Україна» Віктор Іванов.

 

Юлія Зарицька

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com