Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Вживання молочних продуктів подовжує тривалість життя

Діти, які вживають багато молочних продуктів, проживуть довше, свідчить дослідження, проведене британськими та австралійськими вченими.

Вони розшукали людей, які у 1930-х роках брали участь у науковому дослідженні з вивчення впливу молочних продуктів на організм. Тоді, 65 років тому, у цьому проекті брали участь близько 4400 дітей. Учені виявили, що люди, які в дитинстві вживали багато молочних продуктів і кальцію, були захищені від інсульту та інших головних причин смертності, повідомляється у науковому журналі Heart.

Незважаючи на те, що у молочних продуктах є багато холестерину і через нього відкладаються в артеріях жири, високе споживання їх не збільшило ризику серцевих захворювань.

Ці результати, судячи з усього, підтверджують користь шкільної практики давати учням щодня по склянці молока.

Нормалізація тиску

Вчені вивчили звички харчування у різних сім’ях і виявили, що багата кальцієм дієта і високе споживання молочних продуктів, зокрема — молока, знижує ризик смерті на 25%.

Отримання підвищеної денної дози кальцію — щонайменше 400 мг, які є у склянці молока, — знижує ризик смерті від інсульту на 60%.

На даний час експерти рекомендують щоденно вживати саме таку кількість кальцію.

Для цього більшості людей потрібно тричі на день їсти молочні продукти, наприклад, 200 г молока, баночку йогурту і шматочок сиру.

Не можна відкидати й впливу інших факторів, хоч, як зазначають дослідники, вони взяли до уваги той факт, що діти з більш заможних сімей вживають більше молочних продуктів і взагалі краще харчуються. Однак існують дані, що високе споживання кальцію нормалізує тиск.

Збалансоване харчування

При підвищеному кров’яному тиску збільшується ризик інсульту.

Споживання молочних продуктів покращує стан серцево-судинної системи за допомогою гормону — так званого інсуліноподібного чинника зростання 1 (IGF-1), зазначають вчені із Брістольського університету в Англії та Інституту медичних досліджень в австралійському штаті Квінсленд.

У дорослих високий рівень гормону (IGF-1) знижує ризик виникнення серцевої недостатності та смерті від серцевих хвороб.

Як зазначає співробітниця британської Асоціації боротьби з інсультом Джоанн Мерфі, «це цікаве дослідження», проте, на її думку, потрібно його продовжувати, щоб точніше оцінити користь молока для зниження ризику інсульту.

«А поки що наша рекомендація батькам полягає у тому, що діти повинні отримувати харчування, багате овочами та фруктами, і якомога менше насичених жирів і солі», — зазначила вона.

Джун Давідсон із Британського інституту серцевих захворювань наголошує на важливості отримання у дитинстві збалансованого харчування та внесенні у раціон молочних продуктів. «Але під­літки і дорослі повинні споживати молочні продукти з низьким вмістом жирів, зокрема, знежирене молоко, що знизить споживання насичених жирів і допоможе зберегти серце здоровим», — сказала во­на. Але зв’язок між молочними продуктами і захворюванням на рак вчені так і не з’ясували. Деякі дослідження вказували на збільшення ризику виникнення раку, а інші — на зниження.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com