Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Зачарована «Олександрія»

В IX ст. Біла Церква було невеличким військовим поселенням, яке прикривало Київ від кочівників. В наступні часи воно стало державним містом Речі Посполітої і знаходилося в руках представників великих княжих родів — українських та польських: Острозьських, Любомирських, Вишневецьких, Яблонських та Мнішек. 1774 рік став для міста Біла Церква переломною датою. В цей час цю адміністративну одиницю і білоцерківські багатства отримує від Польщі в вічне володіння король Станіслав Август Понятовський, який у свою чергу, того ж року віддає ці володіння разом з замком у Варшаві Великому Коронному Гетьманові Франціску Ксаверію Браницькому. У 1781 році К. Браницький одружується з Олександрою Енгельгард (за однією версій першородною дочкою Катерини II і Сергія Салтикова, за іншою — племінницею князя Г. Потьомкіна). Доход К. Браницького з самої тільки Білої Церкви приносив 750000 золотих. О. Браницька стала головним ініціатором створення заміської резиденції, яка отримала назву від її імені — парк «Олександрія». Для втілення в життя своїх задумів до роботи в «Олександрії» були запрошені спеціалісти — паркобудівники. Вважається, що первісний план парку накреслив французький садівник Мюффо, який зайнявся посадкою дерев та впорядкуванням клумб. Надалі парковими роботами керували такі садівники, як: Август Станге, Рінгер Чех, Бартецький, Вітт та ін.

З 1905 року розбудова парку припиняється і триває поступовий занепад, а події 1917-1920 рр. та Друга світова війна — остаточно його понівечили. Ще більшої руйнації парк зазнав після рішення Білоцерківського окружного виконавчого комітету в лютому 1928 р. про забудову на території парку водогону для міста. Під час німецької окупації в 1943 р. було зрізано понад 3 га вікових дерев сосни звичайної. Руїни споруд — палацу, флігелів, танцювального павільйона — заростали самосівним кленом, ясеном та тополею. Постановою від 10 квітня 1946 р. Рада Мі­ністрів СРСР передала дендропарк в відання Академії наук України. З цього часу розпочинається роботи по відбудові парку, які набули особливого змісту після передачі «Олександрії» в 1953 р. для науково-методичного керівництва Центральному республіканському ботанічному саду Академії наук УРСР. За проектом і керівництвом в натурі архітектра Д.М. Криворучко відбудовано ряд архітектурних споруд: Головний вхід, Ротонда, Колона Суму, Колонада «Луна», Китайський місток, Арочний місток, «Руїни», Великий водоспад, фонтани та ін. Заново збудовані: Господарський в’їзд, «Лев», кругла альтанка в західній частині парку, пам’ятний знак С. Палію на Палієвій горі, мурована альтанка в Східній частині парку, металева альтанка над ставом «Дзеркальний» тощо. Нині парк перебуває у досить пристойному стані і користується неабиякою популярністю у туристів.

 

Фото Андрія ГУСЄВА

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com