Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Країні потрібні вчителі, гарні і різні

При Міністерстві освіти і науки України (МОН) створена робоча група з організації та проведення експерименту з підготовки педагогічних працівників за інноваційними технологіями. Таке рішення було прийняте на спільній нараді ректорів класичних та педагогічних університетів 10 вересня 2009 року.

МОН пропонує ввести «послідовну» модель підготовки педагогічних працівників у класичних університетах. «Запровадження у класичних університетах «послідовної» моделі підготовки буде оптимальним рішенням, — сказав заступник міністра освіти і науки Тарас Фініков. — У цьому випадку на завершальному етапі навчання студенти зможуть здобути ґрунтовну теоретичну підготовку, що охоплює різноманітні дисципліни й спецкурси, а не зводиться тільки до вивчення базових курсів педагогіки, психології й методики, так і практичну через участь у тривалій та ефективній педагогічній практиці». «Послідовна» модель навчання передбачає на першому етапі педагогічної освіти, а дисципліни психолого-педагогічного циклу й навчальну практику — на завершальному етапі. Тарас Фініков також окреслив найважливіші завдання з підготовки педагогічних працівників за інноваційними технологіями: 1. Розпочати підготовку до запровадження експерименту з підготовки вчителів за інноваційними технологіями та визначити університети, на базі яких буде проведено експеримент; 2. Впровадити при прийомі до ВНЗ психолого-педагогічного тестування для абітурієнтів, які вступають на педагогічні напрями (спеціальності); 3. Розробити нормативно-правові документи, які б дозволяли класичним і педагогічним університетам розміщувати представництва кафедр методик викладання шкільних предметів при загальноосвітніх навчальних закладах; 4. Створити консорціуми класичних, педагогічних університетів, інститутів підвищення кваліфікації педагогічних працівників, які б об’єднали свої можливості для трансформації програм підвищення кваліфікації в програми професійного розвитку педагогів впродовж життя.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com