Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Пам’ятник Гонті

У місті Христинівка Черкаської області при в’їзді до міста встановлять пам’ятник Івану Гонті.

Фундамент під 12-метровий пам’ятник вже побудований. Голова Христинівки Микола Наконечний, який був ініціатором створення пам’ятника, повідомив, що зараз монумент відливають у Полтаві на спонсорські кошти. Семиметровий бронзовий пам’ятник козацькому мученику встановлять на могилі в парку імені Івана Гонти. Він буде важити близько чотирьох тонн.

Вартість пам’ятника становить 160 тис. грн. У руках український козак буде тримати шаблю, а біля його ніг стоятиме гармата. Пам’ятник мають відкрити 14 жовтня у День українського козацтва. Нагадаємо, що Іван Гонта був одним з керівників Коліївщини в 1768 році. Гонта був виданий полякам і засуджений особливим церковним трибуналом. Після десятиденних тортур Гонті було винесено смертний вирок. Останки Гонти мали виставити в 14 містах Правобережної України. На третій день страти коронний гетьман Ксаверій Браницький наказав відрубати голову Гонті, який з надзвичайною мужністю витримав тортури. Після цього вирок виконувався над трупом. Оспіваний Тарасом Шевченком у поемі Гайдамаки. Раніше повідомлялося, що Київська міськдержадміністрація вирішила встановити пам’ятник активістці антифашистського підпілля Тетяні Маркус на території парку історико-меморіального заповідника Бабин Яр у Києві. Нагадаємо, 1 квітня, у Полтавській області відкрили пам’ятник Тарасу Бульбі — одному з героїв творів Миколи Гоголя.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com