Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Податківці інформують

1. «Шановні платники податків!

Остерігайтесь адрес масової реєстрації су­б’єктів господарської діяльності, оскільки це може підірвати довіру до Вас з боку Ваших контрагентів. Аби уникнути небезпеки проведення операцій з фіктивними фірмами, уважно перевіряйте адреси реєстрації контрагентів. Інформація щодо виявлених адрес масової реєстрації суб’єктів господарської діяльності розміщена на веб-сайті ДПА України: www.sta.gov.ua, де оприлюднюється повний перелік адрес масової реєстрації по Україні.»

2. З початку 2009 року податківцями Голосіївського району м. Києва викрито 34 злочини у сфері податкового законодавства, 33 з яких є тяжкими. Загальна сума завданих державі збитків по кримінальних справах склала понад 53 млн. 860 тис.

3. Податківцями Голосіївського району м. Києва у 2009 році викрито та припинено діяльність 17 фіктивних фірм, 1 конвертаційного центру, 2 підпільних цехів по виробництву підакцизних товарів, та 1 підпільного цеху по виробництву продуктів харчування.

4. За 8 місяців 2009 року податківцями Голосіївського району м. Києва вилучено з незаконного обігу товарів на суму 11 530,11 тис. грн. З них горілчаних виробів на суму 201,77 тис. грн., тютюнових виробів на суму 166,27 тис. грн., спирту на суму 22 тис. грн.

5. З початку 2009 року податківцями Голосіївському району м. Києва попереджено 13 фактів незаконного відшкодування ПДВ на суму понад 514 тисяч гривень.

6. «Забудькуватість» вартістю у вісім мільйонів гривень.

При перевірці фінансово-господарської діяльності приватного підприємця К, який протягом 2007 року перебував на спрощеній системі оподаткування, з’ясувалося, що крім доходів від підприємницької діяльності він отримав дохід від продажу цінних паперів у сумі понад 55 млн. грн.

Як і всі свідомі громадяни України, громадянин К. подав до 1 квітня декларацію про доходи, отримані протягом 2007 р., в якій показав суму доходу понад 29 млн. грн. як доходи від продажу облігацій внутрішньої державної позики, емітовані Міністерством фінансів України. Але при цьому «призабув» про дохід від продажу цінних паперів, що перевищує 55 млн. грн.

Як з’ясувалось, у громадянина К. відсутні розрахункові документи (пла­тіжні доручення) на понесені у зв’язку з придбанням цінних паперів витрат, в такому разі сума інвестиційного прибутку дорівнює отриманій сумі доходу.

Чи навмисне, чи ненавмисне підвела його пам’ять невідомо, але відповідальності йому не уникнути.

Забудькуватому під­приємцю за результатами перевірки донараховано податку з доходів фізичних осіб від здійснення інвестиційної діяльності на суму понад 8 млн. грн.

7. Спритний директор отримав і кредит, і штрафні санкції!

Управління оподаткування фізичних осіб ДПІ у Голосіївському районі столиці постійно проводить заходи, спрямовані на виявлення фактів ухилення від сплати податків. З початку року за підсумками проведених заходів до бюджету донараховано понад 19,5 млн. грн.

Нещодавно, податківцями району виявлено ще один факт приховування та умисного заниження доходів працівника під­приємства з метою зменшення податкового зобов’язання.

А саме, директор ТОВ «ФГ «К» для отримання кредиту надав до банківської установи довідку про доходи, в якій сума доходу значно перевищувала той дохід, який він насправді отримував. Довідка була підписана керівниками та підтверджена печаткою ТОВ «ФГ «К». При перевірці первинних документів на підпри­ємстві було виявлено, що нарахована та виплачена заробітна плата директору та утриманий податок не відповідає сумам, зазначеним у виданій довідці (55650,00 грн. за кожний місяць з відповідним нарахування та перерахування податків та обов’язкових платежів до бюджету, в той же час до бюджету сплачувались суми лише з 2018,00 грн. доходу на місяць).

В ході перевірки було встановлено порушення підприємством норм Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» №889-IV від 22.05.2003р., що призвело до заниження податкових зобов’язань. Податківцями донараховано понад 144 тис грн. податку з доходів фізичних осіб, включаючи штрафні санкції у розмірі 96 тис. грн.

Крім того, за пропозицією управління оподаткування фізичних осіб була проведена планова документальна перевірка фінансово — господарської діяльності підприємства, за результатами якої встановлено також інші порушення податкового законодавства. Так, донараховано податку на прибуток понад 4 млн. грн., в тому числі штрафні санкції у розмірі майже 2 млн. грн.

З метою всебічного з’ясування обставин справи, а також можливої фальсифікації документів, інформація передана до податкової міліції.

8. Склад тютюнових виробів виявлено на київському ринку.

В ході відпрацювання оперативної інформації, в підвалі одного з київських ринків податківці Голосіївського району столиці ви­явили склад, в якому зберігалося 15 тисяч «нелегальних» пачок цигарок іноземного виробництва «Мальборо», «Парламент», «Капітан Блек», «Кемел», «Кент», «Данхіл», «Собра­ніє».

Зберігання та реалізація товару здійснювалась громадянкою «Т» без від­повідної ліцензії, сві­доцтва про державну реєстрацію як суб’єкта господарювання та торгового патенту. До того ж, на пачках цигарок були відсутні марки акцизного збору встановленого на території України зразка.

Як пояснила громадянка «Т», тютюнові вироби іноземного виробництва їй поставляє жінка на ім’я «Л». Будь-які документи про походження тютюнових виробів та право власності на них у гр. «Т». були відсутні.

В зв’язку з тим, що у вказаному складському приміщенні здійснювалась реалізація підакцизними товарами без відповідних дозвільних документів, зазначені тютюнові вироби імпортного виробництва орієнтовною вартістю 160 тис. гривень були вилучені протоколом огляду місця події та передані на відповідальне зберігання до прийняття рішення згідно з нормами чинного законодавства України.

В діях гр. «Т» вбачаються ознаки правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 Кодексу України про адміністративне правопорушення.

Вказані матеріали про адміністративне правопорушення направлені до Голосіївського районного суду м. Києва для прийняття рішення згідно чинного законодавства.

9. «Безхозний» цукор так і не знайшов свого власника.

Співробітниками ГВПМ ДПІ у Голосіївському районі м. Києва наразі проводяться профілактичні заходи в рамках операції «Цукор». В ході проведення даних заходів було виявлено складське приміщення, в якому громадянин С. здійснював зберігання бакалійних виробів: різних круп, муки, цукру тощо.

Громадянин С. представникам податкової міліції назвався менеджером ТОВ «Б», яке орендує зазначене складське приміщення у ТОВ «Х» для зберігання різних круп та муки, про що надав відповідні документи. Документів щодо походження та права власності на цукор не знайшлося.

Отже, цукор вагою 1300 кілограмів та орієнтовною вартістю 7930 гривень виявився без власника та без походження. На сьогодні вилучений товар знаходиться на відповідальному зберіганні до прийняття рішення згідно чинного законодавства.

10. Корупція — негативне явище сьогодення!

Корупція — це поширене явище, яке негативно впливає на внутрішню політику держави, соціальну сферу, суспільство та економіку в цілому. А в умовах світової економічної кризи вона може набути визначального та незворотного характеру, якщо вчасно не вживатимуться заходи по боротьбі з корупцією.

Чинне законодавство не є досконалим, але достатнім, щоб доволі ефективно боротися з корупцією та запобігати їй. Крім законодавчих актів опубліковано сотні листів, роз’яснень, формулярів та інших нормативних документів, які пояснюють, де і яким чином боротися з цим явищем. Важливим є чітке усвідомлення сутності корупції, від чого значною мірою залежить формування стратегії і тактики антикорупційної дія­льності.

Верховною Радою України прийнято новий, вдосконалений закон, який визначає основні засади запобігання та протидії корупції в публічній і приватній сферах суспільних відносин, відшкодування завданої внаслідок вчинення корупційних правопорушень шкоди, поновлення порушених прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав чи інтересів юридичних осіб, інтересів держави — Закон України від 11.06.2009 р. № 1506-VI «Про засади запобігання та протидії корупції» , який вступає в дію з 1січня 2010 року.

У структурі ДПА у м. Києві діє Відділ по боротьбі з корупцією в органах державної служби ДПА у м. Києві. Основними завданнями Відділу є : запобігання, виявлення та припинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією, серед працівників ОДПС; запобігання, виявлення та припинення злочинів у сфері службової діяльності, а також інших правопорушень з боку працівників ОДПС; оперативне забезпечення встановленого порядку функціонування ДПА, безпеки та захисту її працівників від протиправних посягань при виконанні ними службових обов’язків. У Відділі по боротьбі з корупцією працює телефон довіри ( 461-77-35 ), за яким громадяни і платники податків можуть звернутись із повідомленнями про можливі неправомірні дії посадових осіб ОДПС.

11. Наша спільна мета — порозуміння

Наша спільна мета — порозуміння між податківцями та платниками податків, і тому цей рік проголошено роком податкового сервісу. Одним із головних орієнтирів роботи податкової служби України є створення сприятливих умов для виконання платниками своїх податкових зобов’язань. Податківці добре розуміють проблеми, з якими стикаються платники податків. Тому особлива увага податківців направлена на масово-роз’яснювальну роботу, аби допомогти розібратися в доволі громіздкому податковому законодавстві. Основними методами даної роботи є проведення семінарів і практикумів для платників податків, тренінгів, засідань «круглого столу», тематичних зустрічей тощо.

Одним з таких методів є проведення сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія». З метою живого спілкування платників податків з керівництвом податкових органів у державних податкових інспекціях столиці проводяться сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія», під час яких фізичні та юридичні особи (громадяни) можуть отримати відповіді на свої численні питання стосовно останніх змін у податковому законодавстві, термінів подачі звітності та сплати податків, повідомити податкові органи про факти порушення виплати заробітної плати та ведення нелегального бізнесу, та вирішити багато інших питань.

З графіком проведення сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія» можна ознайомитися на офіційному WEB — сайті Державної податкової адміністрації (www.kyiv­sta.gov.ua).

Для скарг, зауважень, пропозицій щодо роботи органів податкової служби в ДПА у м. Києві запроваджено телефон «гаряча лінія» (461-77-00), метою якого є забезпечення ефективного зворотного зв’язку з платниками податків, підвищення якості обслуговування платників тощо.

 

 

ДПІ у Голосіївському районі м. Києва».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com