Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Відповідальність за Вакцинацію

Після скандалів навколо вакцинації та смертей після щеплень, а також їх наслідків у вигляді масових відмов батьків прищепити своїх дітей будь-чого, Міністерство охорони здоров’я переглянуло політику в цьому питанні.

На розгляд Верховної Ради від депутатів і міністерства були внесені два спільні законопроекти «Про вакцинопрофілактику інфекційних захворювань» та «Про захист населення від інфекційних захворювань». Згідно з ними, повинні виплачуватися грошові компенсації пацієнтам за ускладнення, що виникли після щеплення, а також смерть. Платити повинні поліклініки, де був зроблений укол.

Якщо вакцинація стане причиною інвалідності, законопроект передбачає постійні виплати, поки інвалідність не буде знята. «Щоб отримати компенсацію, експертиза повинна встановити, що причиною хвороби стало саме щеплення. Також спецкомісія визначить ступінь завданої шкоди. Платити буде медустанова, лікарі якої робили щеплення», — пояснює директор Центру імунобіологічних препаратів Ганна Моісеєва.

Розміри компенсації визначить Кабмін, але поки проектів постанов про це уряд не розробив.

Лікар-імунолог, асистент кафедри дитячих захворювань Національної медакадемії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика Федір Лапій розповів, що така практика введена в Росії і США: «Там давно діє система компенсаційних комітетів, до складу яких входять і самі постраждалі».

У Росії, відповідно до останньої редакції їхнього закону про імунопрофілактику, за ускладнення платять 10 000 рублів (2,5 тис. грн), у разі смерті пацієнта родичі отримують 30 000 рублів (7,5 тис грн), а тому, хто став інвалідом після щеплення, щомісяця нараховують по тисячі (250 грн). За словами Федора Лапiя, за нині чинним законом планові щеплення дітям повинні проводитися тільки за згодою батьків, які повинні мати повну інформацію про те, від чого дитині роблять щеплення і якою вакциною.

«Перед тим як зробити укол неповнолітньому, лікар зобов’язаний отримати від батьків письмову згоду. Якщо цього немає — це пряме порушення закону,» — говорить Лапій. Він радить щепити дитину тільки в лікаря, якому довіряєте. Лікар повинен надавати докладну інформацію про вакцину.

Новий закон передбачає відповідальність і для батьків. Якщо доведуть, що відмова від щеплення призвела до хвороби дитини, її мама і тато несуть покарання, аж до позбавлення батьківських прав.

За словами заступника головного санітарного лікаря України Людмили Мухарської, для батьків розроблена спеціальна анкета, в якій надана повна інформація як про саму вакцину, так і її протипоказання. Там також зазначається інформація про ризики у випадку відмови від вакцинації.

У законі також передбачено, що вакцинація дітей з групи ризику (ослаблені, мають хронічні захворювання), буде проводитися в стаціонарах. «Адже саме таких дітей ми повинні вакцинувати в першу чергу, оскільки вони першими ризикують заразитися небезпечними інфекціями,» — пояснює головний дитячий імунолог України Людмила Чернишова.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com