Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Суворо, ще суворіше

Одним з найсерйозніших порушень правил дорожнього руху є водіння в нетверезому стані. Покарання за їзду «під мухою» в різних країнах сильно відрізняється. У деяких державах за це можуть навіть страчувати.

Недавно в Китаї перший водій, який знаходився в нетверезому стані і порушив правила дорожнього руху, був засуджений до розстрілу. Після цього випадку всім судам, ведучим справи порушників ПДР, наказано максимально посилювати покарання. Водіїв, що особливо провинилися — сіли за кермо в нетверезому стані відтепер розстрілюватимуть.

В Україні до п’яних водіїв поки не застосовують таких жорстких мір, але міністр внутрішніх справ Юрій Луценко виступає за максимальне збільшення покарання для тих, хто сідає за кермо під градусом. За його ініціативою штраф за водіння в стані алкогольного сп’яніння може зрости до 15 тис. грн., а якщо п’яний водій буде винен в смерті людини — його позбавлять свободи на строк до 15 років. Зараз за їзду в нетверезому стані українцям загрожує штраф від 2550 до 3400 грн., позбавлення водійських прав строком до трьох років, 40-60 годин громадських робіт або 15 діб арешту.

У США п’яний водій ризикує провести за гратами від 48 годин до 6 місяців. Причому в цьому правилі немає виключень навіть для зірок і політиків. Багато відомих багатих і знаменитих американців вимушені були відправитися за грати.

У сусідній Білорусії штраф за водіння в нетверезому стані складає від 800 тис. до 35 мільйонів білоруських рублів (300— 12500! доларів). Якщо водій повторно попадається за їзду в нетверезому стані, йому може бути призначене примусове лікування від алкоголізму або наркоманії. Незважаючи на таке серйозне покарання цього року оштрафовано більше 24 тис. білоруських водіїв, які сідають за кермо після вживання алкоголю.

У інших сусідів — в Російській Федерації не такі високі штрафи. З п’яних, що сіли за кермо, даїшники беруть всього 5тис. рублів (165 доларів). Також законом передбачено позбавлення водійських прав на строк до трьох років і арешт на 15 діб.

У Європі найбільші штрафи за їзду в нетверезому стані встановила Великобританія. Тут поїздка  п’яним обійдеться в 7200 євро. Набагато дешевше пити в Ірландії — тут п’яні за кермом платять по 1270 євро. Решта країн Євросоюзу встановила штраф за таке порушення на рівні 400-2000 євро. У Бельгії —штраф всього 140 євро.

Японські закони передбачають дуже строге покарання не тільки для п’яних водіїв, але і для пасажирів, що сіли в автомобіль з нетверезим водієм. Кожен повнолітній пасажир повинен заплатити штраф еквівалентний 3 тис. доларів, якщо водій опиниться п’яний. Виключення не робиться навіть для пасажирів маршрутних і туристичних автобусів. Водієві що сів за кермо в нетверезому стані загрожує як мінімум 8700 доларів штрафу або 5 років в’язниці. Максимальний штраф — 2.5 млн. доларів був виписаний в 2001 році японцеві, який в нетверезому стані виїхав на смугу зустрічного руху і зіткнувся з автомобілем, водій якого загинув.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com