Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Що вбереже від інфекції

Люди! Запам’ятайте найголовніше: тактика ваших дій не залежить від того, як називається вірус. Це грип сезонний, свинячий, слоно­вий, пандемічний, це взагалі не грип -це неважливо. Важливо лише те, що це вірус, що він передається повітряно-крапельним шляхом і вражає органи диханні. Звідси і конкретні дії.

ПРОФІЛАКТИКА

Теоретично тут я повинен дати (і даю) посилання на главу зі своєї книги про ГРЗ і замовкнути. Але повторюся.

Якщо ви (ваше дитя) зустрінетеся з виру­сом, а у вас немає в крові захисних антитіл, ви захворієте. Антитіла з’являться в одному з двох випадків: або ви перехворієте, або вас вакцинують.

Щепитися можна лише від сезонного грипа. Від свинячого вакцини немає (у Україні). Проте мати захисні антитіла до тих трьох вірусів, які входять до складу сезонної вак­цини, краще, ніж не мати взагалі жодних.

1.         Є можливість щеплення — робіть його, але за тієї умови, що, ви здорові і для вакцинації не треба буде сидіти в сопливому натовпі в лікарні. Останнє робить ваші шанси на адекватну вакцинацію примарними.

2.         Жодних ліків з доведеною профілак­тичною ефективністю не існує. Ніяка цибуля, жоден часник, жодна горілка і пігулки не здатні захистити ні від респіраторного вірусу взагалі, ні від віруса грипу зокрема. Все, за чим ви побиваєтеся в аптеках, всі ці нібито антивірусні засоби, нібито стимулятори інтерфероноутворення, стимулятори імунітету і «страшенно корисні» вітаміни, все, що в аптеках ще не зникло, все, чим уряд обіцяв найближчими днями наповнити аптеки — все це ліки з недоведеною еффекти­вністю, ліки, що задовольняють головну мен­тальну потребу україн­ця, — «треба щось робити». Основна користь всіх цих ліків — психо­терапія. Ви вірите, вам допомагає — я тішуся разом з вами, але не треба штурмувати аптеки...

3.         Джерело вірусу — людина і лише вона. Чим менше людей, тим менше шансів захворіти. Карантин — чудово! Заборона на массові зборища — чудово! Пройти зупинку пішки, не піти зайвий раз в супер­маркет — мудро!

4.         Маска. Корисна штука, але не панацея. Має бути на хворому, якщо поруч — здорові: вірус вона не затримає, але зупинить крапельки слини, особливо багаті на вірус.

5.         Руки хворого — джерело вірусу не менше небезпечне, ніж рот і ніс. Хворий торкається лиця, вірус потрапляє на руки, хворий хапає все навколо, ви торкаєтеся цього всього рукою, — здрав­ствуй, ГРВІ.

Мийте руки, часто, багато, постійно носіть з собою вологі дезинфікуючі гігієнічні серветки, мий­те, тріть, не лінуйтеся!

Якщо вже немає хустинки, кашляти-чхати не в долоньку, а в лікоть.

Начальники! Офіційним наказом введіть в підлеглих вам колективах заборону на рукостискання.

Користуйтеся кредитними картками. Паперові гроші — джерело поширення віру­сів.

6.         Повітря!!! Віруси годинами зберігають активність в сухому теплому і нерухомому повітрі, але майже миттєво руйнуються в повітрі прохолодному, вологому і рухливому. У цьому аспекті мітинг в центрі Києва, на який зібралося 200 000 чоловік, меньш небезпечний, ніж збори 1000 осіб в клубі.

Гуляти можна скільки завгодно. Підчепити ві­рус під час прогулянки практично нереально. У цьому аспекті, якщо вже ви вийшли погуляти, так не треба показушного ходіння в масці. Краще подихати свіжим повітрям, а маску вдягнути перед тим, як увійти в автобус, метро, офіс або магазин.

Оптимальні параметри повітря в приміщенні — температура близько +200, вологість 50-70%. Обов’язкове часте і інтенсивне провітрювання приміщень. Будь-яка система опалення сушить повітря. Саме початок опалювального сезону стає початком епідемії! Кон­тролюйте вологість. Мийте підлогу. Включайте зволожувачі повітря. Настійно вимагайте зволоження повітря і провітрювання приміщень в дитячих колективах.

Краще тепліше одягніться, але не включайте додаткові обігрівачі.

7. Стан слизистих оболонок!!! У верх­ніх дихальних шляхах постійно утворюється слиз. Слиз забезпечує функціонування т.з. місцевого імунітету — захисту слизистих оболонок. Якщо слиз і слизисті оболонки пе­ресихають — функціонування місцевого імунітету порушується, віруси з легкістю долають захисний бар’єр ослабленого місцевого імунітету, і людина інфікується при контакті з вірусом з багато разів більшим ступенем вірогідності. Головний ворог місцевого ім­мунітету — сухе повітря, а також ліки, здатні висушувати слизисті оболонки (з по­пулярних і всім відомих — дімедрол, супрастин, тавегіл, трайфед — список далеко не повний, м’яко кажучи).

Зволожуйте слизисті оболонки! Елементар­но: 1 чайна ложка звичайної куховарської солі на 1 літр кип’яченої води. Заливаєте в будь-який флакон-пшикалку і регулярно пшикаєте в ніс (чим сухіше, чим більше народу довкола — тим частіше, хоч кожні 10 хвилин). З тією ж метою можна ку­пити в аптеці фізіологічний розчин або го­тові сольові розчини для введення в носо­вий отвір — салін, аква марис, хумер, маример, носоль і так далі. Головне — не шкодуйте розчинів! Капайте, пшикайте, особливо тоді, коли з будинку (з сухого приміщення) ви йдете туди, де багато людей, особливо якщо ви сидите в коридорі по­ліклініки.

Відносно профілактики це все.

 

Євгеній Комаровський, лікар

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com