Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Що ми споживаємо?

Цього року Україна вийшла на 20-те місце у світі за обсягами виробництва органічних продуктів харчування. Такі дані до Всесвітнього дня продовольства оприлюднила Федерація органічного руху України. Тим часом більшість цієї продукції експортується як сировина для європейської харчової промисловості, а в Україні купити продукти, виготовлені з неї, складно й дорого.

Окрім того, розвитку органічного руху перешкоджають пробіли в законодавстві, відсутність державної підтримки, брак інвестицій та елементарна непоінформованість суспільства.

Житель села Голубівка Вінницької області Віктор Мельник у середині 1990-х років потрапив на семінар з органічного землеробства у Швейцарії. Повернувшись до України, він спробував на основі отриманих знань налагодити вирощування овочів без штучних добрив та інших агрохімікатів на своїй невеличкій фермі.

Спочатку всі новації давалися дуже складно. Але врешті-решт Віктор досяг високих врожаїв, стабільного збуту, подвоїв площу посівів, а кілька днів тому — був визнаний одним із найкращих виробників екологічно чистих овочів під час Першого ярмарку органічної продукції в Україні.

«У фермера, який хоче займатися органічним виробництвом, з’являється страх. Перші два роки — перехідний період, врожаї падають. Передусім тому, що не вистачає досвіду, — зазначає Віктор Мельник. — Взагалі, держава мала б компенсувати втрати цього періоду. Врешті, я застосував нову сівозміну, у якій передбачені посіви конюшини для збагачення ґрунту азотом. І тепер збираю 6 тонн пшениці з гектара. Навчився боротися з колорадським жуком не отрутами, а бактеріологічними препаратами. Загалом переваги органічного виробництва відчув тільки в останні два роки».

Технології органічного виробництва поширюються в Європі понад півстоліття. Вони дозволяють отримувати високі врожаї й приріст худоби без хімікатів та генної інженерії. Попри це українські фермери не поспішають відмовлятися від звичних методів, а ті, які опанували органічне землеробство, переважно постачають сировину за кордон. Сьогодні в Україні працюють не більше 20 виробників готових продуктів харчування, але навіть ця продукція орієнтована на експорт, продається лише в кількох крамницях і коштує набагато дорожче від звичайних продуктів, пояснює голова федерації органічного руху України Євген Милованов.

«Якби хоча б п’ята частина сировини з цих площ перероблялася в Україні, ми б мали суттєве здешевлення продукції, — каже він. — А чим нижчою буде ціна, тим краще її купуватимуть».

Тим часом у Німеччині, Швейцарії та інших країнах Європи є супермаркети, які торгують тільки органічною продукцією, і там вона є відносно дешевою. Сьогодні швейцарський уряд співпрацює з Україною у сфері органічного землеробства, і це дасть їй змогу в найближчі роки досягнути подібних результатів, говорить директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктор Шуткевич.

«Підтримувати органічний рух в Україні ми почали з 2002 року, з Вінницької області, сьогодні поширили підтримку на біль­шість території України. Ми лише на початку розвитку цього ринку. У процесі його насичення ми матимемо таку ситуацію, як у Європі, коли органічні продукти будуть дорожчі лише на 20-30%».

За словами Віктора Шуткевича, в Україні досі не ухвалені закони, які передбачали б дотримання європейських стандартів якості для продукції органічного землеробства. Проте в державі вже діє перший центр сертифікації такої продукції, створений за сприяння швейцарського уряду. А отже, всі органічні продукти перевірені й марковані за стандартами Європейського Союзу

Але найбільшим стимулом для розвитку органічного землеробства в Україні є... бажання українців купувати екологічно чисту продукцію. Як свідчать опитування, здійснені на замовлення організації «Жива планета», третина жителів великих міст готова купувати органічне продовольство, інша третина — воліє вирощувати його самотужки на дачах, а решта — практично нічого про нього не знає. На думку виробників, виправити ситуацію можуть лише злагоджені дії влади та виробників з популяризації екологічно чистих та якісних продуктів харчування.

 

Євген Солонина, «Радіо Свобода»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com