Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Чому дорожчають продукти харчування?

За рік продукти харчування в Україні подорожчали в середньому на 10%. У Європі вони, навпаки, дешевшають. Згідно з даними Держкомстату за листопад, споживча інфляція в Україні цього місяця становила 1,1%. За прогнозами експертів, за підсумками 2009 року інфляція може становити трохи менше 14%. Таким чином, дорожчання товарів і послуг в країні за підсумками поточного року буде найвищим в Європі, пише «Дело».

У листопаді в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року ціни на продукти харчування в Україні зросли на 10,3%, а в порівнянні з початком року — на 9,1%. Цінова динаміка, яку демонструють країни ЄС і наші колишні сусіди по Радянському Союзу, — наприклад, Росія, Молдова, Казахстан, — говорить про набагато менше подорожчання продуктів харчування. Більше того, в багатьох країнах ЄС в продуктовому секторі фіксують дефляцію.

Переважна більшість держав Євросоюзу ще не оприлюднила дані про ціни в листопаді, тому для порівняння доводиться брати жовтневі показники. У жовтні 2009 року в порівнянні з жовтнем 2008-го ціни на їжу в Європі впали на 1,5%.

При цьому вартість корзини продуктів харчування стабільно знижується: у вересні — на 1,3%; серпні — на 1,2%; липні — на 1%. Для порівняння, в Україні в жодному місяці цього року не було зафіксовано падіння цін на продукти харчування рік до року, а здешевлення в порівнянні з попереднім місяцем відбулося лише в липні і серпні — традиційних місяцях для дефляції.

У жовтні за показником зростання цін в продуктовому секторі Україну обігнала лише Бєларусь. Падіння цін зафіксоване навіть в сусідній Росії. Якщо в Україні в жовтні в порівнянні з попереднім місяцем була зафіксована продуктова інфляція — 0,7%, то в Росії — дефляція на тих же 0,7%.

Як зазначають експерти, є декілька чинників того, що їжа в «бідній» Україні дорожчає вищими темпами, ніж в «багатій» Європі. Основною причиною є зростаюча собівартість харчової продукції через низьку ефективність вітчизняного виробництва, великих енерговитрат, а також залежності від імпортної сировини, яка дорожчає паралельно з падінням курсу гривні.

«У результаті значну частку в утворенні ціни займає не кінцевий реалізатор — роздрібна мережа, а виробник», — пояснює старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

За словами економіста інвесткомпанії «Драгон Капітал» Олени Бєлан, за звітний період (листопад 2009-го — листопад 2008-й) послуги транспортування подорожчали на 21%, водопостачання — на 29%, газ — на 35%.

За прогнозами експертів, в 2010 році домінуючим чинником дорожчання стануть тарифи на газ і послуги ЖКХ. Проте навіть не дивлячись на це, Україні цілком під силу закінчити наступний рік з інфляцією на рівні 10%.

Як повідомлялося, споживчі ціни в липні вперше за останній рік знизилися — дефляція становила 0,1%, загальмувавши рівень інфляції до 8,5%. Проте, на відміну від минулого року, причиною дефляції стало не стільки зниження цін на продукти харчування, скільки скасування підвищення житлово-комунальних тарифів в Києві. Без такого рішення уряду ціни в липні могли зрости на 0,2%.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com