Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Темна енергія понесе до зірок

Астрофізики з Університета Бейлора (США) розробили математичну модель гіперпросторового приводу, що дозволяє долати космічні відстані з швидкістю вище за швид­кість світла в 10іІ разів, що дозволяє протягом пари годин злітати в сусідню галактику і повернутися назад.

При польоті люди не відчуватимуть перевантажень, які відчуваються в сучасних авіалайнерах, правда, в металі такий двигун зможе з’явитися хіба що через декілька сотень років.

Механізм дії приводу заснований на принципі двигуна деформації простору, який запропонував в 1994 р. мексиканський фізик Мігель Алькубієрре. Американцям залишилося лише допрацювати модель і зробити детальніші підрахунки. «Якщо перед кораблем стискати простір, а позаду нього, навпаки, розширювати, то навколо корабля з’являється просторово-часовий міхур, — говорить один з авторів дослідження, Річард Обоуси. — Він закутує корабель і вириває його із звичайного світу в свою систему координат. За рахунок різниці тиску простору-часу цей міхур здатний рухатися в будь-якому напрямі, долаючи світловий поріг на тисячі порядків».

Імовірно, деформуватися простір навколо корабля зможе за рахунок маловивченої поки темній енергії.

«Темна енергія — дуже погано вивчена субстанція, відкрита порівняно недавно і що пояснює, чому галактики як би розлітаються один від одного, — розповів старший науковий співробітник відділу релятивістської астрофізики Державного астрономічного інституту ім. Штернберга МГУ Сергій Попов. — Існує декілька її моделей, але якоїсь загальноприйнятої поки немає. Американці узяли за основу модель, засновану на додаткових вимірюваннях, і говорять, що можна локально змінювати властивості цих вимірювань. Тоді вийде, що у різних напрямах можуть бути різні космологічні константи. І тоді корабель в міхурі почне рухатися».

Пояснити таку «поведінку» Всесвіту може «теорія струн», згідно якої весь наш простір пронизаний безліччю інших вимірювань. Їх взаємодія між собою породжує відштовхуючу силу, яка здатна розширювати не тільки речовину, як, наприклад, галактики, але і саме тіло простору. Цей ефект отримав назву «Інфляція Всесвіту».

«З перших секунд свого існування Всесвіт розтягується, — пояснює доктор фізико-математичних наук, співробітник Астро-космічеського центру Фізичного інституту ім. Лебедева Руслан Мецаєв. — І цей процес продовжується до цих пір».

Знаючи все це, можна спробувати розширювати або звужувати простір штучно. Для цього передбачається впливати на інші, тим самим шматок простору нашого світу почне рух в потрібному напрямі під дією сил темної енергії.

При цьому закони теорії відносності не порушуються. Усередині міхура залишаться ті ж самі закони фізичного миру, а швидкість світла буде граничною. На цю ситуацію не розповсюджується і так званий ефект близнят, що оповідає про те, що при космічних подорожах з світловими швидкостями час усередині корабля значно сповільнюється і космонавт, повернувшись на Землю, зустріне свого брата-близнюка вже глибоким старим. Двигун Warp Drive позбавляє від цієї неприємності, тому як штовхає простір, а не корабель. Американці вже підшукали і мету для майбутнього польоту. Це планета Gliese 581 (Глізе 581), на якій кліматичні умови і сила тяжіння наближаються до земних. Відстань до неї складає 20 світлових років, і навіть за умови, що двигун деформації простору працюватиме в трильйони разів слабше за максимальну потуж­ність, час в дорозі до неї складе всього декілька секунд.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com