Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Молодість вашого авто

Кожен автоаматор мріє зберегти свою машину якомога довше такою ж швидкісною і блискучою, як в день покупки. Щоб продовжити молодість авто, потрібно знати декілька маленьких хитрощів по відходу і правильній експлуатації машини.

Покриваємо днище. Під впливом піску, гравію, солі і температурних перепадів заводське антикорозійне покриття днища швидко руйнується. І раз на рік бажано його оновлювати. Використовують спеціальний склад (резино-битумная або каучуково-бітумна мастика), який наноситься на днищі. Виходить товстий шар, який добре захищає машину від вологи і солі. Але такий захист не встоїть під дією піску і щебеня. І якщо доводитися часто їздити по бездоріжжю, то проводите таку операцію частіше. При низьких температурах мастика починає кришитися, і в холод теж нарощують її товщину.

Захищаємо поверхню. Поліроль з воском — ось головний спосіб догляду за поверхнею вашого авто. Вона захистить фарбу від сонця влітку, а взимку від солі. Така регулярна процедура допоможе подовше зберегти первинний колір і блиск фарби авто. Іноді зустрічаються миючі засоби, в які входить синтетичний віск. Бажано для звичайного миття машини вибирати такі засоби.

Дбаємо про салон авто. Чохли добре захищають сидіння, але часто все ж таки сидінням дістається. І доводитися їх відчищати від плям бруду. Ще забруднюється внутрішня обшивка, двері авто, панелі приладів. Для видалення плям користуються спеціальними автозасобами для виведення плям для пластика, шкіри, велюру. Для чищення велюрових покриттів необхідно спочатку їх пропилососити. Головне дотримуйтеся правила: до початку чищення, перевірте суміс­ність засобу на маленькому, непомітному оці ділянці авто.

Встановлюємо підкрилки і бризковики. Крила так само страждають від корозії, як і днище. У крил є кишені, де може збиратися і накопичуватися бруд і волога. Навіть новому автомобілю є сенс до початку експлуатації зняти колеса і перевірити якість нанесення бітумної мастики на внутрішні поверхні крил. краще за нього відразу ж відновити. Особливо в місцях розташування фар. А підкрилки (пластикові) добре захищають крила від, що вилітає з коліс, щебінки. Бризковики — це теж пластикові пластини, які кріпляться поряд з колесами і не дають грязі і камінчикам псувати машину.

Поради з експлуатації. Не міняйте дуже часто масло. Його краще просто доливати. Фахівці рекомендують міняти його двічі в рік. Або через сім-вісім тис. кілометрів пробігу. Не рушайте з непрогрітим двигуном. Щоб не створювати різких температурних змін для нього. Прогрівайте «движок» перед поїздкою не менше 2-х хвилин. Інакше паливо згоратиме неефективно, і двигун засмічуватиметься небезпечними кислотами.

Правильно вибирайте передачу. При дуже низькою, як і при дуже високій передачі мотор працює з надмірною напругою і швидше зношується.

Не тримаєте постійно ногу на педалі зчеплення. Якщо весь час педаль тримати вичавленою, то диск зчеплення швидше зноситися. Коли ви рухаєтеся по вибоїнах на дорозі, не тримайте руку на рукоятці коробки перемикання передач. Всі коливання передаються на селектор коробки, і вона псується.

Недокачані або перекачані шини зменшують термін служби покришок. А ще від цього погіршуються тягово-гальмівні характеристики машини, і збільшується витрата палива. Тиск в шинах повинен бути оптимальним і зазвичай указується в керівництві по експлуатації авто.

Не забувайте грунтувати подряпини. У багатьох нових машин кузов оцинкований. Це добрий захист від іржі і швидкого руйнування корпусу авто. Але тільки до першого ДТП. Після аварії пошкоджені місця (навіть, якщо їх якісно відрихтували і рофарбували) починають іржавіти. Ці місця потрібно відразу ж покривати новим шаром грунтовки і оцинковувати. Багато водіїв цього не роблять. І тоді, єдиний порятунок від іржі регулярне (мало не щоденне!) миття машини.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com