Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ігри Patriotів

Батарея американських ракет ППО Patriot буде дислокуватися у Польщі близько в 100 км від кордону з російською областю Калінінграда, в містечку Моронг (Варміньсько-Мазурське воєводство), вирішили експерти польського військового відомства. Про це повідомило поль­ське видання Gazeta Wyborcza, яке отримало ці дані з міністерства національної оборони.

Раніше планувалося, що американські ракети і обслуговуючий їх персонал будуть дислокуватися під Варшавою в містечку Весола.

Причини розміщення протиракетних установок неподалік від кордону з Росією пояснюються «не поглядами стратегічного характеру, а тим, що там зможуть бути забезпечені кращі умови для американських солдатів і кращі технічні умови для устаткування», цитує газета міністра національної оборони Польщі Богдана Кліха.

У одну батарею ракет Patriot входить від чотирьох до восьми пускових установок, здатних запускати посилені ракети моделі Patriot Advanced Capability (PAC), а саме Pac-2 і Pac-3. Чисельність обслуговуючого персоналу дорівнює одній роті. Як повідомляє газета, ракети цього типа здатні перехоплювати ракети середнього і ближнього радіусу дії потенційного противника.

Точні терміни прибуття американських ракет і військових до Польщі поки невідомі. Як попередню дату газета називає квітень цього року.

Розміщення в Польщі американських ракет буде проведено на основі польсько-американського угоди про стратегічну співпрацю, підписаної в серпні 2008 року.

Адміністрація президента США Джорджа Буша планувала встановити в Польщі ракети-перехоплювачі, а в Чехії — радари для системи протиракетної оборони, яка, запевняв Вашингтон, повинна була прикрити Європу від можливих ударів з боку Ірану.

Москва категорично заперечувала проти будівництва європейської системи ПРО і загрожувала встановити у відповідь в області Калінінграда ракетні комплекси «Іскандер».

Адміністрація нинішнього голови Білого Дому Барака Обами відмовилася від планів Буша, але все-таки вирішила встановити одну батарею ППО в Польщі. Москва, проте, відмовилася від установки «Іскандерів».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com