Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

БЕЗ ТРАГЕДІЙ

Екс-доповідач Ради Європи по Україні Ханна Северинсен сказала, що Європа буде працювати з Януковичем, повідомляє «Бі-Бі-Сі».

«Я думаю, що Європейський Союз має спробувати співпрацювати і має спробувати наблизити Україну до Заходу. Бо я переконана, що більшість українців хочуть саме до ЄС», — сказала Северинсен.

«На цих виборах було багато помаранчевих кандидатів, які чубилися між собою. Особливо пан Ющенко увесь час воював з пані Тимошенко. Але я переконана, що більшість українців все одно хочуть бути із Заходом», — додала вона.

Адріан Каратницький з Атлантичної ради США сказав, що через невеликий відрив Януковича від Юлії Тимошенко, лідер Партії регіонів буде змушений триматися політики «внутрішньої багатовекторності» і налагоджувати співпрацю з частиною «Нашої України».

У зовнішній політиці він не очікує різкого зближення з Росією. «Я не бачу цих тенденцій ані в ймовірних кадрових призначеннях, а говорять, що може залишитися Петро Порошенко як міністр закордонних справ, або повернеться Костянтин Грищенко, — а це люди, які мають помірковані погляди і щодо майбутнього українського місця в Європі, і у відносинах з Росією», — сказав Каратницький.

«З моїх розмов з людьми з оточення Януковича я переконаний, що після своїх декількох невдач, він в якійсь мірі відчув певну непошану до себе з боку російських лідерів і це витворило таку психологічну відстань. Це, а також глобальні процеси впливають на те, що зовнішня політика буде врівноваженою», — сказав він.

«Я не вважаю, що можна оцінювати Януковича як проросійського кандидата чи проросійського політика. Він за 5 років змінився і обставини змінились. Я не думаю, що дійде до визнання Абхазії чи Південної Осетії, скажімо», — додав представник Атлантичної ради США.

Провідний експерт з України з Німецького Інституту міжнародної політики та безпеки Райнер Лінднер на запитання, чи розверне Янукович Україну геополітично до Росії і спиною до Європи, відповів:

«Україна стоїть перед потужною кризою і всі знають — навіть в Києві — що дуже важливо для України мати доступ до європейських ринків, до глобальних ринків. Покладатися лишень на Росію не є виходом».

«Звичайно, дуже важливо мати добрі стосунки з Росією. Президент Ющенко, можливо, занадто швидко рухався на захід і зараз важливо мати збалансовану політику і з Заходом, і з Росією. Важливо для України бути відданою європейському вибору, включно, маючи європейську перспективу для ЄС. Але треба мати й добрі стосунки з Росією — зокрема в енергетичному секторі», — сказав Лінднер.

А оглядач польського часопису «Газета виборча» Марчін Войцехівський зазначає, що Янукович змінився за останні 5 років: «Він став іншою людиною у порівнянні з 2004 роком і тому я досить спокійно дивлюся на події в Україні».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com