Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПРЕЗИДЕНТ БЕЗ ПАМ’ЯТІ

Упродовж всієї своєї президентської каденції Віктор Ющенко опікувався відновленням колишньої гетьманської столиці Батурина. Президент часто відвідував містечко, а також залучив до фінансування робіт вітчизняних олігархів.

Проте очевидно, що не дивлячись на увагу, яку Ющенко приділяв цій трагічній сторінці в історії України, висновки, до яких вона спонукає, так і залишилися для нього недосяжними.

Адже Батурин відомий не тільки героїчним двотижневим опором оборонців і кривавою різаниною, яку в ньому влаштували російські солдати.

Ключем до взяття Батурина стала зрада. Наказний прилуцький полковник Іван Ніс спочатку підбурював козаків до того, щоб здати місто російській армії. Після того, як за це захисники Батурина прикували його до гармати, Ніс відправив до Меншикова свого старшину Соломаху, який показав ворогу таємний вхід до фортеці.

Наступні страшні події є відомими.

Дивно, але відбудовник Батурина вирішив зіграти власну роль полковника Носа в українській історії.

Вже кілька останніх років головним політичним партнером Віктора Ющенка, де факто, є Партія Регіонів. А під час цієї виборчої кампанії він став чи не найбільшим «агентом» Януковича, намагаючись знищити рейтинг Тимошенко своїми часом дикими заявами.

Важливий момент полягає у тому, що значна частина виборців Ющенка-2004 є виборцями Тимошенко-2010. Люди голосують не стільки за персони, скільки за певний вектор розвитку країни, який, з різними варіантами, можна назвати проєвропейським. «Підставляючи» Тимошенко, Віктор Ющенко «підставляє» й людей, які висловили йому колись довіру, і дає зрозуміти, що готовий привести до влади Януковича, проти політики і методів якого і відбулися свого часу протести. Спочатку складалося враження, що Ющенко знову марить, бо й справді вірить у свої шанси вийти у другий тур.

Але й після 17 січня поки що чинний президент не заспокоївся. Крім звичної критики уряду, на догоду Януковичу, він «зачистив» МВС, звільнив губернатора, який підтримав Тимошенко, та підписав, за три дні до повторного голосування, зміни до закону про вибори, які проштовхувала Партія Регіонів. Якщо президент бачить Януковича своїм партнером, то мав би робити це відкрито. Але він сьогодні однією рукою намагається консолідувати навколо себе націонал-демократичний електорат, а іншою веде до влади політичну силу, яка декларує намір зробити російську мову другою державною.

Чи можна розглядати гіпотетичну перемогу лідера ПР як загрозу Україні? Та навіть силові методи, до яких вдається його команда під час виборчої кампанії, не залишають сумніву у тому, яка політика пануватиме в державі.

За свою зраду Ніс удостоївся царської жалувальної грамоти на «чин полковничий». Проте це не допомогло йому заслужити якусь повагу у своїх патронів. «Прилуцкой полковник — глуп и стар, что уже из памяти выжил, и сказывают, что ему более ста лет», — писалося про нього в одному з рапортів.

Не виключено, що Ющенко також розраховує отримати від Януковича який-небудь «чин», можливо навіть дуже високий. В це віриться тим більше, що доволі чітким стає образ нової коаліції НУНС-ПР. Але вже точно він не заслужить поваги тих, для кого так старається — в Донецьку не звикли поважати слабаків.

Ну а те, що Ющенко «из памяти выжил», як свідчать результати першого туру, можуть сказати про нього доволі багато українців.

Євген Булавка,
для УП

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com