Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

БОМБА СПОВІЛЬНЕНОЇ ДІЇ

Країнам, що розвиваються, загрожує демографічна бомба сповільненої дії, оскільки частка літніх людей у них зростає шви­дше, ніж у промислово-розвинених країнах. Попередження про це міститься в звіті Французького інституту демографічних досліджень. У ньому мовиться, що у бідних країн залишилося дуже мало часу на те, щоб ввести відповідні пенсійні програми, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Інакше, вказується в документі, величезна кількість літніх людей бідуватиме. Ця тенденція вже намітилася в бідних країнах Африки.

Відомо, що в багатих країнах збільшується частка людей пенсійного віку, і уряди багатьох держав, а також підприємства, насилу знаходять кошти для виплати пенсій.

Збільшенню тривалості життя сприяють прогрес медицини, поліпшення санітарних норм і методів контрацепції.

Проте французький соціолог Жіль Пайзон, який керував нинішнім дослідженням, попереджає, що старіння населення вельми чутливо вдарить по країнах, що розвиваються, тому що суспільство в них старіє дуже швидкими темпами.

Індикатором швидкості старіння населення є час, необхідний для подвоєння кількості людей старших за 65 років, — з 7% від всього населення до 14%. У Франції на це було потрібно більше ста років.

У Китаї — країні з найбільшим населенням у світі — цей процес тільки почався. Проте експерти вважають, що на нього буде потрібно близько 25 років.

Як вказується в дослідженні, у зв’язку з економічним розвитком, що сприяє підвищенню рівня освіти і глобальних зв’я­зків, люди зараз змінюють свої звички набагато шви­дше, ніж це було раніше в старих промислово-розвинених країнах.

У наш час в Азії рівень освіти росте набагато шви­дше, ніж, наприклад, в Англії у Вікторіанські часи.

У В’єтнамі і Сирії, стверджують французькі дослідники, темпи старіння населення ще вищі, ніж у Китаї. Кількість літніх людей у цих країнах подвоїться всього через 17 років.

Звичайно добре, що люди почали жити довше. Проте це є великою проблемою для бідних країн.

Уряди країн, що розвиваються, які і без того страждають від браку коштів, матимуть у своєму розпорядженні всього декілька десятиліть, коли у них буде достатня кількість працівників, що платять податки, щоб розробити і впровадити в життя прийнятні пенсійні схеми.

Якщо французькі соціологи мають рацію, це означає, що нинішній важкий стан з пенсійним забезпеченням в багатих країнах може виявитися не таким вже і страшним в порівнянні з кризою, яка чекає в майбутньому решту всього світу.

До речі, в першій половині 2009-го в Україні намалювалося оптимістичне спів­відношення народжуваності і смертності, як і 14 років тому. Але експерти кажуть, що це ненадовго.

Мін’юст оголосив, що в 1 кварталі цього року в Україні зафіксовано 23-процентний спад смертності в порівнянні з аналогічним періодом 2007 і 2008 років. А за минулі три місяці цей показник знизився ще на 3%. При цьому в другому кварталі цього року на світ з’явилося на 2,5 тисячі малюків більше, ніж в першому.

Наприклад, у Волинській області кількість народжених у другому кварталі на 22% перевищила кількість померлих, в Києві — на 9%, Рівненській області — на 8%, Закарпатській — на 7%.

Правда, експерти цими показникам не спокушаються і говорять, що до 2050 року населення України може скоротитися на третину. При цьому більш як третина громадян будуть старші за 65 років. Тобто нам загрожуть ті самі тенденції, що вже намітилися і в інших країнах.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com