Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПРОДУКТИ ПІД МІКРОСКОПОМ

Мінздоров’я розробило перелік харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів.

Про це повідомила прес-служба Мінекономіки.

Згідно з повідомленням, до зазначеного переліку входять продовольча сировина та харчові продукти, які з неї можуть вироблятися, а саме: соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, диня, папайя, цикорій, цукровий буряк.

Також контроль здійснюватиметься щодо ріпаку, льону, бавовни, пшениці, соняшнику, рису, харчових добавок, вироблених з ГМО, та харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, отриманих з ГМО.

У відомстві наголосили, що цей перелік буде затверджений після узгодження з відповідними центральними органами виконавчої влади.

Крім того, у Мінекономіки повідомили, що уряд схвалив розпорядження про створення у системі Держспоживстандарту 17 лабораторій із визначення якісного та кількісного вмісту ГМО у продукції.

У міністерстві також нагадали, що, у зв’язку з ухваленням Верховною Радою змін до законодавства, всі харчові продукти повинні маркуватися написом «з ГМО» чи «без ГМО».

«Таке маркування повинно підтверджуватися лабораторними випробуваннями. Вартість одного випробування харчового продукту на вміст ГМО становить від 600 до 800 гривень», — йдеться у повідомленні.

«Зараз торговельні підприємства почали відмовлятися від вітчизняних та імпортних харчових продуктів, що не містять позначки «з ГМО» чи «без ГМО» та вимагають надання протоколів випробувань продукції на вміст ГМО», — зазначили у відомстві.

За словами міністра економіки Богдана Данилишина, така ситуація може призвести до дефіциту продуктів харчування у торговельній мережі та значних збитків суб’єктів господарювання, у тому числі виробників та імпортерів харчових продуктів.

«Запровадження обов’язкового маркування харчових продуктів позначкою «без ГМО» не відповідає європейському законодавству та призведе до невиправданих мільйонних витрат коштів виробників харчових продуктів», — вважає міністр.

Прес-служба повідомила, що Мінекономіки було розроблено проект закону, яким скасовується обов’язкова вимога вказувати при етикетуванні харчових продуктів позначку «без ГМО».

Цим же законопроектом встановлюється обов’язковість вказувати інформацію про наявність у харчовому продукті зареєстрованих генетично модифікованих організмів або вироблення складових (інгредієнтів) харчового продукту із зареєстрованих ГМО, йдеться у повідомленні.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com