Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

10-ЛІТТЯ РОСТУ

Зараз не зовсім зрозуміло, наскільки сильною буде економіка США у 2010 році, важливо заглянути вперед і уявити, як вона функціонуватиме у новому десятилітті.

Зростання ВВП у наступні десять років стане свідченням позитивного ефекту можливого виходу з нинішньої глибоко спаду, у поєднанні з незвичним зростанням потенційного обсягу виробництва економіки при повній зайнятості.

Облік усіх ключових компонентів дозволяє робити висновок, що щорічне економічне зростання у цьому десятилітті, можливо, складатиме 1,9% — приблизно стільки ж, скільки у попередні десять років.

Щоб зрозуміти причину цього, потрібно почати з циклічного оздоровлення. Можна зробити оптимістичне, але правдоподібне припущення, що економіка США за десять років повністю оздоровиться, при цьому рівень безробіття знизиться з 10% до 5%.

Повернення до повної зайнятості знизить і кількість людей, які не зуміли знайти роботу за фахом, перестали її шукати, і тому їх не враховують як безробітних.

Це циклічне поліпшення зайнятості призведе до підвищення ВВП на 13% протягом наступного десятиліття або в середньому на 1,2% на рік. Це значно відрізняється від минулого десятиліття, коли безробіття зросло з 4% до 10%, а частка робочої сили впала з 67% до 65%, зменшуючи ВВП приблизно на 1,6% на рік.

Повне зростання ВВП буде поєднувати циклічне підвищення на 1,2% та збільшення потенційного ВВП з урахуванням повної зайнятості. Збільшення потенційного ВВП буде відображати структурне зростання робочої сили, розширення основного капіталу та поліпшення багатофакторної продуктивності.

Project Syndicate

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com