Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

БУДУВАТИМУТЬ В ОБХІД

Газопроводи в обхід України потрібні навіть при створенні газотранспортного консорціуму.

Про це заявив віце-спікер Держдуми РФ Валерій Язєв. Він зазначив, що потрібно створити консорціум, який би взяв існуючу ГТС в оренду, платив би орендну плату за транзит і модернізував газопроводи.

«А якщо створювати нові потужності, то вони повинні бути у власності консорціуму», — додав Язєв, при цьому висловивши свою особисту думку, що не варто створювати нові потужності з транзиту газу через Україну, збільшуючи тим самим її монополізм. «Але інше питання, що це вже буде власність консорціуму. Тут дуже багато деталей», — додав він. Відповідаючи на питання, чи потрібні додаткові потужності з експорту російського газу до Європи, віце-спікер Держдуми РФ сказав, що потреба в нових потужностях, таких, як Північний і Південний потоки, буде. «У нас укладені довгострокові контракти з поставок газу до Європи, під які потужностей зараз немає. Ми знаємо програму збіль­шення імпорту газу Європою до 2020 року у 250 мільярдів кубометрів газу на рік з урахуванням зниження власного видобутку», — сказав Язєв. «Тільки під це потрібні нові потужності, і це при 100-відсотковому завантаженні української ГТС», — заявив він. Говорячи про перспективи перегляду газових контрактів, укладених між Росією і Україною за підсумками торішньої «газової війни», Язєв зазначив: «На мій погляд, вони справедливі і симетричні угодам з іншими європейськими країнами». «Кардинально змінювати їх не варто», — зазначив віце-спікер Держдуми РФ. Крім того, він наголосив, що прихід Януковича до влади в Україні «влаштовує» Росію. «Все-таки у Ющенка проглядався антиросійський підхід, але є системні речі, які не вирішені», — сказав Язєв, зазначивши, що поки незрозуміла програма нового президента України.

Хоча експерти з питань видобутку і транспортування газу вважають, що проекти в обхід України надто дорогі і не мають довготривалої перспективи. Адже нині Європейський Союз інтенсивно шукає альтернативні джерела енергії, або спрямовує свої погляди на менш проблемні регіони, ніж Росія і Україна. Набуває популярності ідея транспортування скропленого газу великими танкерами з Африки. Україна, до речі, теж розглядає подібні проекти. Дедалі більшим стає інтерес до газових родовищ шельфу Чорного моря. У переспективі розробка цього проекту може повністю забезпечити нам енергетичну незаленість від Росії. Проте самостійно підняти ці родовища газу Україна навряд чи зможе. Потрібні великі інвестиції. Попри все, траспортування через Україну російського газу є покищо найдешевшим способом доставити газ в Європу і ця реальність зберігатиметься ще довго. Тому можливість передачі української ГТС у власність Європи чи Росії є недалекоглядною ідеєю, бо Україна ризикує перетворитися з транспортного монополіста у статиста. Крім того експерти не виключають, що так зване спільне володіння трубою в переспективі означатиме гарантоване поступове викуплення Росією частки ЄС у цій ГТС і тоді вже не Україна, а Росія стане транспортним монополістом. Чи хоче цього нова влада України? Ну хто ж рубатиме гілку на якій сидить. Навіть трухляву.

До речі. Науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко прогнозує, що Президентові України Віктору Януковичу буде важко балансувати між ЄС та Росією. «Є група питань, перехід до яких буде означати вибір між позицією ЄС і позицією Росії», — зазначив він.

Серед таких питань О.Сушко назвав підтримку В.Януковичем під час візиту до Брюсселя рішень Міжнародної інвестиційної конференції з модернізації української газотранспортної системи, що відбулась 23 березня минулого року. Експерт нагадав, що раніше В.Янукович критично висловлювався стосовно підписаної на цій конференції Спільної декларації ЄС, України і міжнародних фінансових організацій про модернізацію української ГТС, солідаризуючись з позицією Росії.

За матеріалами ЗМІ підготував А.ГУСЄВ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com