Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Трудоголіки уже не модні

Уряд Японії вирішив більше не преміювати людей, які працюють наднормово. Зараз більшість жителів країни працюють більше покладеного. А брати повну відпустку тут взагалі вважається поганим тоном. За статистикою, середня тривалість в Япо­нії складає всього вісім з половиною днів в році з 18 покладених. Відпочивати триваліший термін японцям не дозволяє так звана «місцева корпоративна етика».

Брати повну відпустку тут вважається дуже зухвалим порушенням негласного табу. Новий законопроект уряду повинен позбавити японців від тягаря особистої відповідальності — щоб вони спокійно могли скористатися правом на відпустку.

Чиновники вважають, що надмірна праця дуже небезпечна для здоров’я. У країні навіть існують спеціальні клініки для трудоголіків. А від перепрацювння в Японії щорічно вмирають як мінімум тисяча громадян.

За неофіційними підрахунками їх кількість перевищує 10 тисяч чоловік. У Японії надмірна запопадливість до роботи вважається ефективним способом отримати надбавку до зарплати і прискорити кар’єрне зростання. Програма уряду безпосередньо закликає керівництво компаній не дозволяти своїм співробітникам «переробляти».

У деяких фірмах навіть існують обмеження на наднормову працю. Але заборонити людям не йти у відпустку неможливо. Поки єдиним ефективним способом боротьби з трудоголізмом в Японії залишається примусовий відпочинок в період національних свят.

Микола Прудник
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com