Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Лікарі стурбовані

Лікарі-онкологи у всьому світі вкрай стурбовані зростанням захворюваності на злоякісні новоутворення шкіри. Таке зростання спостерігається з початку 90-х років ХХ століття, причому рак шкіри вражає більше людей, ніж решта форм раку, разом узятих. Дія ультрафіолетових променів сонця має кумулятивний ефект, і чимало тих, хто десятиліття тому викликав захоплення в оточуючих своєю засмагою, тепер лікуються в онкологічних клініках.

Американські онкологи вже говорять про епідемію раку шкіри: якщо в 1992 році в США було зареєстровано 1,6 мільйона випадків злоякісних новоутворень шкіри, то в 2006 році — понад двох мільйонів таких хворих. Кожен п’ятий американець у віці 70 і більше років лікувався від раку шкіри.

На думку вчених, велика частина злоякісних новоутворень шкіри, про які йдеться, у осіб старшого віку значною мірою викликана надмірною інсоляцією. У 60-і — 80-і роки, коли в моді була засмага, а медична інформація про небезпеку тривалого перебування на сонці не так поширена, багато людей піддавали себе багатогодинним сонячним ваннам.

Крім того, інсоляція має так званий кумулятивний ефект — зміни, що з’являються під впливом ультрафіолета, накопичуються в організмі рік у рік.

«Ми маємо справу з проблемою, яка стає деделі складнішою», — говорить Говард Роджерс (Howard Rogers), дерматолог з міста Норвіч в штаті Коннектікут. «Щороку, починаючи з 1992 по 2006, кількість хворих раком шкіри збільшувалося на 4,2%».

Роджерс також повідомляє про те, що значно знизився вік пацієнтів, що звертаються за медичною допомогою з приводу злоякісних новоутворень шкіри, — впродовж лише одного тижня йому довелося лікувати 17-річного хлопця і 18-річну дівчину.

Доктор рекомендує максимально захищати свою шкіру від згубних сонячних променів.

«До сонячних ванн слід ставитися з великою обережністю. Вам ніколи не вдасться позбутися вже нанесеної організму шкоди, а подальше перебування на сонці лише наближатиме до появи раку шкіри. Захищаючи шкіру від дії сонця, ви рятуєте своє здоров’я і, можливо, життя».

За матеріалами: health-ua.org

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com