Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЯК ТЕПЕР БУТИ З ІНШИМИ ГЕРОЯМИ?

Донецький окружний адміністративний суд 2 квітня визнав протиправним і таким, що підлягає скасуванню, указ про присвоєння лідерові Організації українських націоналістів в 30-50-х роках ХХ століття Степану Бандері звання Героя України. Про це повідомив адвокат Володимир Оленцевич.

У позовній заяві адвокат зазначив, що звання «Герой України» вважається вищою державною нагородою і присвоюється воно винятково громадянам України, при цьому Бандера не має такого статусу, оскільки помер в еміграції задовго до утворення незалежної держави Україна.

За логікою Донецького Окружного адмінсудe разом з С.Бандерою героя України може бути позбавлений інший українець — герой битви за Берлін Олексій Берест, лейтенант Червоної Армії, яrий 30 квітня 1945 року разом з Єгоровим і Кантарією встановив Прапор Перемоги над Рейхстагом? Він і ще 15 чоловік, що отримали звання Героя України, — не були громадянами України.

Нижче приведений повний список Героїв-негромадян України: Роман Шухевич, головнокомандуючий Українською повстанською армією;

Григорій Китастий, видатний композитор, диригент, бандурист родом з Кобеляк, що емігрував в США; 

Володимир Івасюк, співак, композитор, автор «Червоной Рути»;

Василь Стус, поет-дисидент;

Августин Волошин, політичний, культурний і релігійний діяч Закарпаття, прем’єр-міністр уряду Карпатської України;

Микола Ващук, Василь Ігнатенко, Віктор Кибенок, Володимир Правик, Микола Тітенок, Володимир Тішура — легендарні пожежники-чорнобильці, що першими прибули на палаючу атомну станцію для боротьби з пожежею на четвертому енергоблоці. Всі вони в муках померли від радіоактивного ураження в тому ж 1986 році.

Героями України стали радянські воїни, що відзначилися під час Другої світової вйни в боях з німецькими окупантами: Михайло Василишин (кулеметник, загинув в боях за звільнення Польщі), Кузьма Дерев’янко (генерал-лейтенант, що від імені Радянського Союзу, приймав капітуляцію Японії), Анатолій Шапіро (учасник звільнення концтабору «Аушвіц»). І, нарешті, Олексій Берест, про якого йшлося на початку кореспонденції.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com