Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ГАЗОВЕ БОРОДІНО

Зараз стає зрозумілим, що певні економічні домовленості між Партією регіонів і російськими елітами реалізовуватимуться закулісно. Відповідно, всі гуманітарні і геополітичні процеси будуть направлені на захід. Зустріч Володимира Путіна і Миколи Азарова, а також теми, які вони обговорювали під час цієї зустрічі, відображає те, про що раніше говорили багато експертів — нова українська еліта, очолювана Партією регіонів, буде тільки добиватися економічних преференцій від Росії. Про це заявив заступник директора Центру україністики і білорусистики МДУ ім. М.В. Ломоносова Богдан Безпалько.

«Вже з’являлися повідомлення про те, що при нинішній ціні продукція українських підприємств буде нерентабельною. Відповідно, Азаров прагне до того, щоб, як він висловився, почати відносини з чистого листа. За великим рахунком, йдеться про те, щоб анулювати всі переваги, які Росія змогла виторгувати собі під час правління попереднього президента України Віктора Ющенка. Це геополітичні переваги, це важіль тиску на Україну і Євросоюз», — вважає політолог.

«Свого часу Росія вже пробачила Україні $9 млрд. боргів за газ. Видно, зараз таким самим чином будуть анулювані і нинішні російські переваги. Про це говорить реакція Путіна, що заявив про те, що він готовий розглянути питання зниження ціни на газ для України», — вважає політолог. «Насправді, зниження ціни на газ не приведе до того, що Україна буде дружньо відноситься до Росії або стане більш русофільською. Це приведе лише до того, що певні економічні домовленості між Партією регіонів і російськими елітами реалізовуватимуться закулісно. Відповідно, всі гуманітарні і геополітичні процеси будуть направлені на захід. Під час конференції, яка пройшла 25 березня в Москві, телеведучий Максим Шевченко заявив, що Росія повинна ретельно підтримувати Януковича, у тому числі і за допомогою зменшення ціни на газ, і при цьому нічого не вимагати від нього натомість. Присутній на конференції український експерт Дмитро Видрін навіть сказав, що Росія повинна розглядати пропозиції не тільки про ціну на газ, але і про довгострокові економічні преференції для України. І тоді, ймовірно, Україна щось зробить для Росії. Але висновок подібних домовленостей стане однозначним геополітичним і економічним програшем Москви», — підвів підсумок Богдан Безпалько.

Як повідомлялося в ході зустрічі в Москві Азаров запропонував Путіну почати російсько-українські відносини «з чистого листа». «Наш уряд не просто говорить це заради слів чи гасел. Це наша ідеологія, якщо хочете. Ми робитимемо все, щоб в повному об’ємі, в повному масштабі відновити нашу співпрацю, наші проекти. І я вважаю, що ми повинні, можливо, забути те, що було між нашими країнами протягом останніх п’яти років. Перевернути сторінку і почати з чистого листа, враховуючи той багатий досвід, який між нашими країнами накопичений», — заявив глава українського уряду. У свою чергу, Путін заявив, що РФ готова розглянути питання про зниження ціни на газ для України.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com