Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

МВФ ПІДІГРІЛА КРИЗУ В СХІДНІЙ ЄВРОПІ?

Заступник голови Національного банку Чехії Моймір Гампл вважає, що МВФ навмисно підігрів кризу в Східній Європі, щоб створити ситуацію, при якій регіон вимушений був би звернутися до МВФ за фінансовою допомогою. «Це просто безглуздо, що саме МВФ прискорило кризу. Це була очевидна спроба викликати необхідність фінансового порятунку всього регіону», — заявив Гампл.

За словами представника чеського Центробанку, до кризи у МВФ практично не було «клієнтів», проте нове керівництво фонду в особі Домініка Стросс-Кана вдало скористалося кризою, щоб розширити поле діяльності і збільшити свої фінансові ресурси, передає Reuters слова Гампла в інтерв’ю австрійським ЗМІ. Замголови Центробанку Чехії відмітив, що МВФ, як і інші міжнародні ор­ганізації, перебільшив потенційні ризики західноєвропейських банків в регіоні, ігноруючи той факт, що кредити місцевих «філій» західноєвропейських банків переважно покриваються за рахунок місцевих депозитів. Наприклад, чеські банки не є боржниками і не «висять на шиї» у своїх материнських компаній за кордоном, підкреслив Гампл. Він додав, що при виникненні локальних проблем східно­європейські банки самостійно їх вирішуватимуть, не звертаючись по допомогу в банки Австрії, Бельгії або Франції.

“Невірна інтерпретація даних Міжнародним валютним фондом — це особливо неприємна історія. Після того, як ми втрутилися, МВФ вимушений був скоректувати свої оцінки ризиків в банківській системі», — заявив Гампл.

Кажучи про перспективи приєднання Чехії до єврозони, Гампл відзначив, що країна не поспішає вступати у валютний союз, тим паче, що чеському Центробанку вдається контролювати інфляцію в країні. При цьому країна розплачується за незалежність своєї грошової політики сильними коливаннями курсу валюти, визнав Гампл. Так або інакше, питання приєднання Чехії до зони обігу єдиної європейської валюти не є терміновим ні для Праги, ні для єврозони, де у зв’язку з кризою необхідність в нових членах скоротилася. Крім того, Гампл підкреслює, що приєднання до єврозони не є панацеєю для європейських країн, що розвиваються. Більш того, ризик зниження конкурентоспроможності при такому розкладі, навпаки, зростає: «Деякі помилково вважають, що приєднання до єврозони дозволить їм зітхнути вільно, що у результаті приводить до грецького сценарію», — відмітив він.

РБК-Україна

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com