Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НЕШКІДЛИВІ СИГАРЕТИ

Японським ученим вдалося ідентифікувати ген, що відповідає за транспортування нікотину листя тютюну. Відкриття може прокласти шлях до створення сигарет без нікотину, говорять дослідники.

Відомо, що така рослина як тютюн продукує нікотин в кореневій системі, а потім переносить його в листя, тому якби вдалося виявити механізм, що передає шкідливий нікотин в листя, можна було б налагодити створення сигарет, які з одного боку сподобалися курцям і підтримали одвічний бізнес на палінні, а з іншою позбавили легені від шкідливого чинника.

Біологи з Університету Кіото разом з колегами з бельгійського Університету їм Гента ідентифікували раніше невідомий ген Nt-JAT1, що відповідає за перенесення нікотину з коріння у вакоули, — невеликі мішечки для накопичення води і живильних речовин в листі.

За словами професора К.Язаки, випробування показали, що рослини, в яких раніше деактивував цей ген, вже не містили нікотину в листі, при тому, що в корінні цих рослин він був присутній. «Сигарети, зроблені з такого тютюну, в майбутньому допоможуть курцям позбавитися від залежності без додаткових антинікотинових препаратів», — говорить японський фахівець. Крім того, безникотинові сигарети були б абсолютно нешкідливі для навколишніх противників паління в приміщеннях.

Проте бельгійські фа­хівці пішли далі і прийшли до висновків про те, що ген Nt-JAT1 може бути використаний не тільки стосовно тютюну, але і в ширшій сфері, наприклад для сільськогосподарських цілей. Замість нікотину Nt-JAT1 міг би доставляти в листя інші потрібні речовини.

Більш того, Nt-JAT1 здатний локалізувати нікотин в корінні тютюну для його вилучення. Не дивлячись на свою згуб­ність, нікотин входить до хімічної групи алкалоїдів, деякі з яких потрібні для боротьби з раком. Крім того, на базі природного нікотину шляхом хімічних реакцій можна створювати алкалоїди вищого порядку, що мають широке застосування.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com