Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

АПЕТИТ ПРИХОДИТЬ ПІД ЧАС ВЕЛИКОЇ ТРАПЕЗИ

Новий проект міжурядової угоди між Україною і Росією «Про розширення стратегічної співпраці в області енергетики» передбачає цілий ряд істотних поступок з боку Києва в декількох сферах економіки, яких добивається від України російська сторона. Про це повідомляє видання «ДТ».

Так, в газовій сфері Росія має намір:

1. Отримати доступ до внутрішнього ринку газу України, закупівлі і реалізації природного газу, для чого передбачається створити спільне підприємство.

2. Встановити повний контроль над газотранспортною системою (ГТС) України, включаючи підземні сховища газу. Згідно проекту угоди, російські фахівці мають отримати право контролювати будь-який об’єкт газотранспортної системи на території України без надання таких прав українським фахівцям з об’єктів російської ГТС.

3. Добитися забезпечення Україною в односторонньому порядку недоторканності власності господарюючих суб’єктів РФ, їх дочірніх підприємств на території України. Таким чином, ці підприємства не нестимуть, відповідно законів України, відповідальності своєю власністю або коштами.

4. Зобов’язати Україну в односторонньому порядку відмовитися від імунітету проти судового розгляду, попередніх заходів щодо забезпечення позовних вимог і виконання судових рішень. Таким чином, Україна зобов’язується безапеляційно визнавати рішення будь-якого російського суду.

5. Провести ревізію всієї бази двосторонніх міжурядових угод, що закладають основи відносин в газовій сфері.

6. Добитися впровадження приватноправової основи співпраці між господарюючими суб’єктами енергетичної сфери, розмивши відповідальність і вплив уряду на них.

У нафтовій сфері, згідно проекту угоди, Росія зацікавлена:

1. У безпосередній участі російської сторони в розробці і формуванні методики розрахунків тарифів на послуги з транзиту нафти по українських магістральних нафтопроводах. Передбачається, що компетентні органи РФ повинні «давати добро» на рівень тарифів на транзитні послуги.

2. У збільшені об’ємів російської нафти на українському ринку і зобов’язанні української сторони сприяти цьому.

Крім того, у сфері електроенергетики Росія розраховує:

1. Спільно з українською стороною експортувати електроенергію в треті країни.

2. Максимально використовувати потреби української енергетики у відповідному устаткуванні, реконструкції ТЕС і ГЕС для розміщення замовлень на російських підприємствах.

У сфері атомної енергетики угода припускає для російської сторони:

1. Укладення багаторічного контракту на ексклюзивні постачання ядерного палива для енергоблоків українських АЕС, кредитування і будівництво двох нових блоків по російському зразку.

2. Створення СП по розробці Новоконстантинівського родовища урану в Україні і зняття державно-монопольних обмежень на участь російської сторони в цьому проекті.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com