Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ОСВІТЯНСЬКА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ У МАУП

Другий рік поспіль у Міжрегіональній Академії управління персоналом проводиться Міжнародна науково-практична конференція «Ціннісні пріоритети освіти у ХХІ ст.: соціалізація та соціальна адаптація особистості». Ця наукова акція організована Департаментом організації наукової роботи та Науковим інститутом міжнародної освіти та проблем управління МАУП.

Минулорічна конференція одержала визнання науковців та громадськості. За матеріалами виступів попередньої конференції видано збірник матеріалів «Освіта у ХХІ столітті: шляхи розвитку».

Нинішня конференція присвячена теоретико-методологічним проблемам сучасної освіти, зокрема, питанням ролі освіти в соціалізації особистості, управління якістю освіти, проблемам модернізації і ефективності освіти, новим технологіям і комп’ютеризації в освіті. Більшість доповідей зосереджені на тому, як освіта забезпечує соціалізацію і соціальну стратифікацію особистості у сучасних соціокультурних умовах України.

Відкрив конференцію проректор з наукової роботи МАУП, доктор політичних наук, професор Микола Головатий. «Цьогорічна конференція присвячена одній з найбільших проблем сьогодення в освіті — як одночасно соціалізувати людину — зробити з неї громадянина, розвинену, професійно підготовлену особистість, а з іншого боку — адаптувати до соціально-економічних умов у суспільстві. Адже центральною проблемою освіти в Україні сьогодні залишається проблема адаптації молодого фахівця до того соціального середовища, в якому він знаходиться».

У складі почесної президії були відомі вчені: доктор педагогічних наук, професор Алла Капська, доктор педагогічних наук, професор Олена Безпалько, доктор педагогічних наук, професор Надія Чернуха, доктор соціологічних наук, професор Юрій Сурмін, доктор політичних наук, професор Іван Бідзюра та інші.

З вітальним словом до учасників та гостей конференції звернувся ректор МАУП Валерій Захожай. «Ця конференція проводиться дуже вчасно у зв’язку зі змінами, зокрема в складі керівництва Міністерства освіти і науки України, а також з проведенням розширеної колегії Міністерства, де були поставлені конструктивні проблеми, які ми повинні вирішувати. Перш за все, було запропоновано новий проект «Про вищу освіту», новий проект національної складової класифікації вищої освіти, були поставлені питання стосовно ситуації на освітянському ринку у зв’язку з демографічною ситуацією та широкою освітянською мережею. У зв’язку з цим були також поставлені питання щодо якості освіти та автономності вузів. Думаю, що на цій конференції ми частково отримаємо відповіді на ці питання».

Крім того, доктор економічних наук, професор Валерій Захожай виступив з доповіддю «Навчальні інновації та їх роль у підвищенні якості вищої освіти».

Почесним гостем на конференції став Міністр праці та соціальної політики України Василь Надрага. На початку свого вітального слова гість подякував організаторам конференції за запрошення на конференцію і за внесок у розвиток освіти в Україні, а також висловив сподівання, що за результатами цієї конференції до Міністерства соціальної політики надійдуть певні апробовані й обговорені рекомендації щодо аналізу сьогоднішньої ситуації і тих складових, які треба виконувати, аби йти далі. «Ваш внесок в те, яким чином ми будемо себе відчувати як суспільство, як держава, — незрівнянний» — підкреслив Міністр. У своїй доповіді пан Надрага зосередився на наближенні діяльності держави до потреб суспільства. «Питання соціалізації та соціальної адаптації — це стратегічне завдання для держави і в цілому для суспільства. Ми повинні зробити кроки, відповідно до яких кожен громадянин по-новому подивиться на себе і на своє середовище». «Ідеологічне осмислення державою своїх зобов’язань перед громадянином — це стратегічна річ», — підкреслив гість наостанок і закликав до співпраці з міністерством праці та соціальної політики.

Серед доповідачів, які взяли участь у конференції, — відомі українські науковці: доктор педагогічних наук, професор Алла Капська, доктор педагогічних наук Ольга Безпалько, доктор філософських наук Костянтин Корсак, кандидат філологічних наук Юрій Сафонов та інші.

Важливо підкреслити, що свої доповіді на конференції представили керівники структурних підрозділів Академії, директори інститутів Президентського університету та регіональних підрозділів МАУП, зокрема з Тернополя, Кіровограда, Прикарпаття, Донецька.

У конференції взяли участь провідні вчені у галузі соціології, педагогіки, економіки, права, політології, філології, професори і доценти вищих навчальних закладів, магістранти та студенти, які прибули з різних міст України (Київ, Донецьк, Тернопіль, Львів, Хмельницький, Кіровоград, Суми, Луганськ, Алчевськ). У конференції зголосилися взяти участь 108 доповідачів, з них 16 докторів наук і близько 40 кандидатів наук. Варто відмітити активність магістрантів та студентів (більше 20 тем виступів). За матеріалами нинішньої конференції традиційно буде видано збірник тез та доповідей.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com